אטופיק דרמטיטיס | גרד, יובש והכל ביניהם – למה דווקא העור?
גם אתם מגרדים בלי הפסקה? סובלים מאדמומיות, יובש ועור שביר? ייתכן מאוד שאתם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס, המכונה גם "האסטמה של העור". אבל רגע – למה דווקא העור? למה הגוף מחליט להתנגח בנו דווקא בשכבת ההגנה החיצונית שלנו? התשובה מתחילה במערכת החיסונית שלנו, שמגיבה קצת יותר מדי חזק לגורמים חיצוניים.
מה זה בעצם אטופיק דרמטיטיס \ אסטמה של העור?
אטופיק דרמטיטיס היא מחלה דלקתית כרונית של העור המאופיינת בגרד, אדמומיות ויובש חמור. היא נפוצה בעיקר אצל ילדים, אך בהחלט יכולה להימשך גם בבגרות. מדובר בבעיה אימונית, כלומר קשורה ישירות למערכת החיסון – מה שמסביר למה היא מתפרצת בקלות במצבי סטרס, חשיפה לאלרגנים או אפילו בגלל שינויי מזג אוויר.
כמה אטופיק דרמטיטיס נפוץ באוכלוסייה?
שכיחות החולים באטופיק דרמטיטיס או אסטמה של העור באוכלוסייה עומד על כ20%! יש לא מעט חולים במחלה והמגמה רק עולה עם השנים בעולם המערבי, ככל הנראה בשל גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, אורח חיים לא מיטיב, חשיפה לחומרים בעייתיים ועוד.
איך מזהים את התסמינים? חלקם מפתיעים!
- עור יבש ומתקלף – לפעמים נראה תמים, אבל זה הסימן הראשון למשהו עמוק יותר.
- גרד בלתי פוסק – כזה שיכול להעיר אפילו מתוך שינה!
- אדמומיות ודלקת – מאזורים קטנים ועד התפשטות נרחבת.
- פצעונים, שלפוחיות או זיהומים משניים – בעיקר אצל מי שמתגרדים יותר מדי.
- עור מעובה וקשה באזורים מסוימים בעקבות הגירוד המתמשך.
שאלות נפוצות (ותשובות שלא חשבתם עליהן)
1. האם רק ילדים סובלים מזה?
ממש לא! למרות שהמחלה נפוצה בעיקר בילדות, מבוגרים בהחלט יכולים לסבול ממנה. אצל חלקם היא אפילו מחמירה עם הגיל.
2. זה מדבק?
לא. בניגוד למחלות עור מסוימות, אטופיק דרמטיטיס לא נגרמת מזיהום חיידקי או נגיפי.
3. שוקולד, חלב ואבק יכולים להחמיר את המצב?
לגמרי כן! טריגרים כמו מזון אלרגני, אבקנים, שינויי טמפרטורה ולחץ נפשי גורמים להתלקחויות.
4. האם אפשר לרפא את המחלה?
שינוי באורח החיים בהחלט יכול להשיג שליטה על המחלה, רמיסיה ארוכת שנים ואפילו ריפוי! ככל שימצא הטריגר בצורה שורשית יותר ויטופל, כך הסבירות להישנות המחלה יורדת.
5. למה דווקא אני?
חברים, הגוף שלכם מאותת לכם משהו! זה לא רק גנטיקה שמגבירה את הסיכוי אלא גם יציאה מהאיזון של הגוף שלך ותגובה חיסונית לא מווסתת! כדאי לבדוק מדוע ולהיעזר בגורמים מקצועיים.
גורמי סיכון לאטופיק דרמטיטיס | איך להמנע
- צריכת מזונות מעוררי אלרגיה כגון ביצים, בוטנים, סויה, חיטה, חלב, שומשום, אגוזים ועוד.
- מזג אוויר קר ויבש.
- שימוש לא מושכל בסבונים אשר מייבשים את העור, גם טבעיים!
- חשיפה לבדים מגרים כגון בדים סינטטיים או צמר.
- חשיפה לחומרים שונים כגון חומרי הדברה, חומרי ניקוי, תרופות ומוצרי פארמה, עשן, אלכוהול וכד'.
- חשיפה לחיידקים בעייתיים כמו סטפילוקוק אאורוס.
- סטרס / מתח נפשי.
איך מאבחנים אטופיק דרמטיטיס?
לרוב, האבחנה תהיה על פי תמונת המטופל ותשאול הרופא יחד עם אופי הנגעים. ניתן לעשות בדיקות אלרגיה מקיפות או נוכחות של נוגדנים מסוג IgE בכדי להבין את התמונה האטופית (האלרגנית) הכללית וכן לעשות תרבית חיידקים עורית או בדיקות דם כלליות. אוסף התסמינים יתנו לרוב את האבחנה כי מדובר במחלה.
איך מטפלים? הדבר החשוב ביותר לדעת
הטיפול באטופיק דרמטיטיס מתמקד בהרגעה ואיזון של המערכת החיסונית ועם זאת, ביכולת להוריד את התגובה החריגה של הגוף. המטרה העיקרית היא להרגיע את הסערה המורגשת בהתלקחות ולשמור על רמיסיה ארוכת שנים עד שהגוף מתאזן ומגיב בצורה מאוזנת לכל טריגר אשר יבוא.
על הטיפול הקונבנציונלי | אטופיק דרמטיטיס
הטיפול הקונבנציונלי כולל כקו ראשון מתן תרופות אנטי היסטמיניות וסטרואידים, הן בשימוש פנימי והן בשימוש חיצוני. במקרים כרוניים ניתנים טיפולי פוטותרפיה ואפילו טיפולים ביולוגיים. החיסרון המשמעותי של הטיפול הקונבנציונלי הוא שברוב הפעמים הבעיה לא תיפתר לשורשה וברגע שמתן התרופה יפסק, כך התסמינים יחזרו.
על הטיפול הטבעי | אטופיק דרמטיטיס
חשוב לדעת! שינוי אורח חיים – תזונה בריאה, שינה איכותית וניהול מתחים יכולים לעשות פלאים בכל הנוגע לטיפול במחלה!
הנה כמה טיפים טבעיים אשר יכולים לעזור לכם להתמודד בזמן התלקחות:
- תזונה דלת לקטינים – יכולה לעשות פלאים עם אטופיק דרמטיטיס \ אסטמה של העור שכן הלקטינים, אותם החלבונים הקיימים במזונות מסויימים מהצומח, מקושרים באופן ישיר לתגובתיות יתר של המערכת החיסונית ולמחלות כמו זו. תוכלו לקרוא כאן עוד מידע אודות התזונה.
- צמחים ופטריות מרפא – שימוש נכון בעולם הטבע יכול לווסת את תגובת הגוף ותהליכים ביוכימיים שיצאו מאיזון! פטריות מרפא כמו לינג זהי (ריישי) ודונג צ'ונג (קורדיספס) יכולות לעשות פלאים! הלינג זהי מווסתת את התפקוד של מערכת החיסון ומורידה את רמת ההיסטמין (האלרגיה) והדונג צ'ונג עובדת נהדר על מחלות עוריות.
- פרוביוטיקה – איזון מחודש של החיידקים הטובים במעי ועל העור יכולים לתמוך מאוד בתהליך הריפוי שכן התרבות חיידקים בעייתיים כמו סטפילוקוק אאורוס נמצאו בקשר אל מול חולי אטופיק דרמטיטיס! תיסוף יעיל של פרוביוטיקה או אכילת מזונות מותססים יכולים לעשות פלאים!
- ניקוי רעלים – עידוד ניקוי על ידי שינוי אורח חיים, תזונה או צמחי מרפא, יכולים לעזור מאוד בפליטת חומרים בעיתיים ולהאיץ את תהליך הריפוי. צמחים שיכולים לתמוך בתהליך הם פטריית הלינג זהי (ריישי), גדילן, טרקסקום ולענה.
- שימוש בקרמים מלחחים – חפשו תכשירים שמחזקים את שכבת ההגנה של העור, יוצרים לחות וכאלה על בסיס טבעי שאינם מכילים הרבה שמנים אתריים כמו חמאת שיאה, שמן ארגן, שמן חוחובה ועוד. לילדים ואנשים עם אטופיק דרמטיטיס ישנה נטיה לרגישות עורית לשמנים אתריים ולכן כדאי שמנים איכותיים, טבעיים, נקיים ובכבישה קרה.
- הימנעות מטריגרים – נסו לזהות מה גורם להתפרצויות (בדים מסוימים, אבקת כסיבה או חומרים סביבתיים, מזונות, סטרס וכו').
- הימנעות מאכילת מזונות אלרגניים – חלב, חיטה, ביצים, תירס, סויה, בוטנים ואגוזים, שומשום..
- הימנעות מגירודים – זה קשה, אבל כל גירוד פוגע יותר בעור ומחמיר את המצב.
- שימוש בויטמין D – נמצא במחקרים יעיל לטיפול באטופיק דרמטיטיס שכן הויטמין הכרחי לפעילות תקינה ומאוזנת של מערכת החיסון ותפקודו הכללי של הגוף.
מילה אחרונה – אין לכם מושג כמה אתם לא לבד
אם אתם מרגישים לבד במאבק הזה – תנו לנו להזכיר לכם: מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם זה בכל שלב בחיים. החדשות הטובות הן שיש פתרונות טבעיים שנמצאו יעילים לטיפול באטופיק דרמטיטיס \ אסטמה של העור. יותר ויותר אנשים נחשפים לטיפול הטבעי וליתרונותיו ובכך מוצאים מזור לטיפול באטופיק דרמטיטיס \ אסטמה של העור. חשוב מאוד להתייעץ עם גורמים בעלי ניסיון טיפולי בתחום, להכיר את האופציות הקיימות לטיפול, לשנות את אורח החיים ו-לתת לגוף שלכם את מה שהוא צריך כדי להיות מאוזן. אחרי הכל, העור הוא הבית הראשון שלכם.
רשימת מחקרים | אטופיק דרמטיטיס
- Madhok V, Futamura M, Thomas KS, Barbarot S. What's new in atopic eczema? An analysis of systematic reviews published in 2012 and 2013. Part 2. Treatment and prevention. Clin Exp Dermatol. 2015 Jun;40(4):349-54; quiz 354-5.
- Flohr C, Mann J. New insights into the epidemiology of childhood atopic dermatitis. Allergy. 2014 Jan;69(1):3-16.
- Draelos ZD, Levy SB, Lutrario C, Gunt H. Evaluation of the Performance of a Nature-Based Sensitive Skin Regimen in Subjects With Clinically Diagnosed Sensitive Skin. J Drugs Dermatol. 2018 Aug 1;17(8):908-913.
- Saadeh D, Salameh P, Baldi I, Raherison C. Diet and allergic diseases among population aged 0 to 18 years: myth or reality? Nutrients. 2013 Aug 29;5(9):3399-423.
- Peroni DG, Bonomo B, Casarotto S, Boner AL, Piacentini GL. How changes in nutrition have influenced the development of allergic diseases in childhood. Ital J Pediatr. 2012 May 31;38:22.
- Man MQ, Hu LZ, Elias PM. Herbal Medicines Prevent the Development of Atopic Dermatitis by Multiple Mechanisms. Chin J Integr Med. 2019 Feb;25(2):151-160.
- Katta R, Kramer MJ. Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018 Jan;23(1):1-5.
- Umar M, Sastry KS, Al Ali F, Al-Khulaifi M, Wang E, Chouchane AI. Vitamin D and the Pathophysiology of Inflammatory Skin Diseases. Skin Pharmacol Physiol. 2018;31(2):74-86.
- Wu J. Anti-inflammatory ingredients. J Drugs Dermatol. 2008 Jul;7(7 Suppl):s13-6.
- Lee JH, Cho SH. Korean red ginseng extract ameliorates skin lesions in NC/Nga mice: an atopic dermatitis model. J Ethnopharmacol. 2011 Jan 27;133(2):810-7.
המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא
*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.
אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו
"`