אז מה זה בעצם אורטיקריה – האם מדובר באלרגיה?
אם אי פעם התעוררתם בבוקר עם פריחה אדמדמה ומגרדת שלא הייתה שם בלילה, ייתכן מאוד שחוויתם אורטיקריה – או בשמה העממי יותר, סרפדת. מדובר בתגובה עורית שכיחה יחסית, המאופיינת בהופעת נגעים אדומים ומגרדים על פני העור, כתוצאה מתגובה של מערכת החיסון. החדשות הטובות? בדרך כלל זה חולף מעצמו תוך מספר שעות או ימים. החדשות הפחות טובות? זה יכול להיות ממש, אבל ממש מגרד ולהימשך לתקופות ארוכות במקרים רבים!

איזה סוגים של אורטיקריה קיימים?
כן, מסתבר שיש כמה סוגים שונים של התופעה הזו. לכל אחד יש טריגר שונה, דרגות חומרה משתנות ומשך זמן משתנה. הנה כמה מהעיקריים שבהם:
- אורטיקריה אקוטית: התגובה השכיחה ביותר, נמשכת פחות משישה שבועות ונגרמת בדרך כלל על ידי תגובה אלרגית למזון, תרופות, חומרים או עוקצי חרקים.
- אורטיקריה כרונית: אם אתם מתמודדים עם העניין הזה במשך יותר משישה שבועות – מזל טוב, אתם בקטגוריה הכרונית. אין פה בהכרח "אשם" מובהק, ולעיתים מדובר בהפרעה אוטואימונית ולא אלרגנית.
- אורטיקריה פיזיקלית: איך זה קורה? בעקבות גירויים חיצוניים כמו לחץ פיזי על העור, חשיפה לקור, חום או אפילו מים.
מה הם תסמיני אורטיקריה
אורטיקריה מתבטאת בהופעה פתאומית של פריחה אדמומית ומגרדת על פני העור, המאופיינת בנפיחויות (חַבּוּרוֹת) בגודל וצורה משתנים. הנגעים יכולים להופיע ולהיעלם תוך שעות בודדות, אך במקרים כרוניים הם עשויים להימשך שבועות ואף חודשים. לעיתים קרובות, התסמינים מלווים בתחושת צריבה או חום בעור, ובמקרים מסוימים עלולים להופיע גם נפיחויות בשפתיים, בעפעפיים ובאזור הגרון (אנגיואדמה), אשר עלולות לגרום לקשיי נשימה ולהוות מצב חירום רפואי.
למה זה פתאום מופיע?
זו שאלה מצוינת! בקצרה, זה קצת כמו רולטה ביולוגית – לפעמים דווקא החשודה המיידית (כמו מאכל מסוים) לא מקושרת בכלל להופעת הפריחה, ולפעמים מדובר בגורמים מפתיעים לחלוטין. הנה כמה מהנפוצים ביותר:
- אלרגיות: תגובות לחלבונים מסוימים במזון, לתרופות או לעקיצות חרקים.
- לחץ: אתם יודעים איך זה, הגוף שלנו אוהב להגיב לפסיכולוגיה דרך הפיזיולוגיה. סטרס יכול להיות טריגר רציני.
- זיהומים: וירוסים וחיידקים מסוימים יכולים לעורר הופעת פריחה.
- מחלות אוטואימוניות: במקרים מסוימים, הגוף פשוט תוקף את עצמו – והעור מגיב בהתאם.
- תגובתיות יתר של מערכת החיסון: במקרים רבים, הגוף פשוט יוצא מאיזון ומגיב בצורה לא פרופורציונלית לגורם מסוים.
- אורח חיים קלוקל: אורח חיים מערבי וגוף גדוש ברעלים יכול לפלוט דרך העור פסולת ולגרום להופעת נגעי האורטיקריה.
כמה זה נפוץ?
אורטיקריה היא מחלה שכיחה, כאשר כ-20% מהאוכלוסייה יחוו לפחות אפיזודה אחת במהלך חייהם. בשנים האחרונות נצפתה עלייה בשכיחות המחלה, במיוחד במקרים של אורטיקריה כרונית, הנמשכת מעל שישה שבועות. מחקרים מעידים על מגמת עלייה עקבית ברחבי העולם, כאשר שיעורי התחלואה גבוהים יותר בקרב מבוגרים ונשים. מגמה זו מדגישה את הצורך בהבנה מעמיקה יותר של הגורמים והשפעותיה על בריאות הציבור.
האם זה מסוכן?
ברוב המקרים, אורטיקריה היא תופעה לא מזיקה שחולפת מעצמה תוך כמה שעות או ימים. אבל – וזה אבל גדול – אם הפריחה מלווה בנפיחות בפנים או בשפתיים (תופעה הנקראת אנגיואדמה) או בקושי נשימה, יש לגשת מיד לטיפול רפואי. זו עלולה להיות תגובה חריפה מסכנת חיים הנקראת אנפילקסיס, ודורשת טיפול דחוף.
על האבחון של אורטיקריה
האבחון מבוסס בעיקר על בדיקה קלינית והיסטוריה רפואית של המטופל, תוך תשאול לגבי משך התסמינים, דפוס הופעתם וחשיפה אפשרית לאלרגנים. לרוב, אין צורך בבדיקות מעבדה מיוחדות, אך כאשר יש חשד לגורם חיצוני או למחלה נלווית, הרופא עשוי להמליץ על בדיקות דם, בדיקות אלרגיה, או טסטים נוספים לזיהוי טריגרים פוטנציאליים. במקרים כרוניים ולא מוסברים, יתכן שיופנו המטופלים לבירור רחב יותר כדי לשלול מחלות אוטואימוניות או מצבים רפואיים אחרים.
שאלות ותשובות קבועות
כמה זמן זה נמשך?
ברוב המקרים, אורטיקריה אקוטית חולפת תוך 24-48 שעות, אבל יש מקרים שיכולים להימשך עד שישה שבועות או יותר.
האם זה מדבק?
לא, אורטיקריה אינה זיהום ואין שום סכנה להדביק אחרים.
האם גירוד מחמיר את הסרפדת?
בהחלט! העור רגיש מאוד בתקופה הזו, ומגע מתמשך יכול לגרום להחמרת הדלקת והגירוי.
האם זה יכול להופיע בכל מקום בגוף?
כן, אורטיקריה יכולה להופיע בכל מקום – כולל פנים, גב, בטן ואפילו בקרקפת.
איך אפשר לטפל בזה בצורה הקונבנציונלית?
אז מה עושים כשכל הגוף מגרד ואתם מרגישים כמו מטופלים בניסוי קליני של יתושים? הנה כמה דרכים להקל על המצב:
- אנטיהיסטמינים: מדובר בקבוצת תרופות החוסמות את ההיסטמין (אותו חלבון שגורם לגירוד).
- קומפרסים קרים: קור יכול להקל על הגירוד ולהפחית את הגירוי.
- מניעת טריגרים: אם הצלחתם לזהות מה מעורר את הסרפדת אצלכם – הימנעו ממנו ככל האפשר.
- במקרים חמורים: לפעמים יש צורך בסטרואידים או בתרופות מדכאות מערכת חיסון כדי לשלוט בתגובות קיצוניות.
חשוב להבין שלרוב, הפסקת הטיפול משמעותו חזרת התסמינים וכן בטיפול הטבעי אנחנו ממליצים על ירידה לשורש הבעיה ופתירתה.
אז מה הוא הטיפול הטבעי?
הנה כמה טיפים שאנחנו מיישמים בקליניקת אי בי אר ומצאנו כיעילים לטיפול:
- תזונה נקיה, אורגנית וכמה שיותר טבעית. תזונה דלת לקטינים נמצאה כמאוד יעילה ובזמן התפרצות קשה אפילו תזונה קרניבורית מצומצמת על גבול המונו דיאט.
- שימוש בפטריית ריישי או בשמה לינג זהי במיצוי עוצמתי יכול מאוד לסייע! השימוש בפטרייה הוא לשם תמיכה בכבד ובתהליכי ניקוי וכן פעולה אנטי היסטמינית אשר מקושרת באופן ישיר לטיפול באורטיקריה.
- שימוש בצמחי מרפא אנטי דלקתיים חזקים! שכן אורטיקריה מלווה לרוב בתהליכים פרו דלקתיים בגוף וכיום גם המדע יודע לומר שיש לצמחים אנטי דלקתיים מקום בטיפול באורטיקריה. כאן לדוגמא, פורמולת AI7.
- שימוש באמבטיות בטמפרטורת החדר עם שמן לבנדר.
- סחיטת מיץ עשב חיטה טרי ומריחה על נקודות מגורות מאוד. זהירות זה אמנם יעיל אבל מאוד מלכלך!
- מחקרים מצאו כי למחסור בויטמין D יש קשר ישיר בפתופיזיולוגיה של אורטיקריה! כדאי לבדוק האם גם לכם יש מחסור ובמידה וכן, לתסף.
- חיזוק המיקרוביום ותיסוף של פרוביוטיקה המכילה פטריות מרפא וצמחי מרפא כמו הפרוביוטיקה החיונית! היום גם המדע יודע לומר כי חוסר איזון של המיקרוביום קשור להתפתחות של אורטיקריה ותיסוף נכון יכול לסייע מאוד.
- שתיה מרובה של מים או חליטות צמחים כמו סרפד יכולים לסייע מאוד ופליטת ההיסטמין דרך מערכת השתן.
- הורדת סטרס ותרגול טכניקות הרפיה למיניהן כגון מדיטציה, יוגה עדינה, נשימות ועוד, הוכחו כיעילות לטיפול באורטיקריה.
אז מה למדנו?
אורטיקריה היא תופעה מטרידה מאוד ואם נפל בחלקכם לחלות בצורתה הכרונית כדאי שתכירו את המידע במאמר זה. זו לא גזירה משמיים ואנחנו מאוד ממליצים לקחת אחריות על הטיפול ועל החיים שלכם, ללמוד ולהתחיל ליישם את הכלים שכן הטיפול הטבעי באורטיקריה מתמקד בהרגעת מערכת החיסון והפחתת דלקת באמצעות שינויים תזונתיים, צמחי מרפא וניהול מתחים. שילוב גישות אלו עשוי לספק הקלה טבעית, לשפר את איכות החיים של הסובלים מהמחלה ובמקרים מסוימים אף למגר אותה לחלוטין.
References:
- Rabinovich L, Kazlouskaya V. Herbal sun protection agents: Human studies. Clin Dermatol. 2018 May-Jun;36(3):369-375.
- Yuan I, Katari P, Shaker M. Vitamin D treatment for chronic urticaria: a case report. J Med Case Rep. 2019 Jun 25;13(1):193.
- Fu HY, Yu HD, Bai YP, Yue LF, Wang HM, Li LL. Effect and safety of probiotics for treating urticaria: A systematic review and meta-analysis. J Cosmet Dermatol. 2023 Oct;22(10):2663-2670.
- Xu YY, Jiang NN, Wen LP, Li H, Yin J. Wheat allergy in patients with recurrent urticaria. World Allergy Organ J. 2019 Mar 8;12(2):100013.
- Beyer K, Castro R, Feidel C, Sampson HA. Milk-induced urticaria is associated with the expansion of T cells expressing cutaneous lymphocyte antigen. J Allergy Clin Immunol. 2002 Apr;109(4):688-93.
- Ograczyk-Piotrowska A, Gerlicz-Kowalczuk Z, Pietrzak A, Zalewska-Janowska AM. Stress, itch and quality of life in chronic urticaria females. Postepy Dermatol Alergol. 2018 Apr;35(2):156-160.
- Varghese R, Rajappa M, Chandrashekar L, Kattimani S, Archana M, Munisamy M, Revathy G, Thappa DM. Association among stress, hypocortisolism, systemic inflammation, and disease severity in chronic urticaria. Ann Allergy Asthma Immunol. 2016 Apr;116(4):344-348.e1.
המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא
*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.
אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו
"`