חיפוש

על משבשים הורמונלים וסביבתיים והשלכתם על גופנו

במציאות של ימינו כמעט בלתי אפשרי עבור בני האדם להימנע מחשיפה לחומרים משבשים הורמונליים כימיים אשר משפיעים על הבלוטות האנדוקריניות בגוף. נשים וגברים כאחד. הם נמצאים בכל מקום, בין אם באופן גלוי וצפוי ובין אם באופן נסתר שאיננו מעלים על דעתנו שכלל קיים. זה נכון לגבי אלפים רבים של חומרים, אך חמור במיוחד עבור אותם חומרים אשר יודעים להתנהג כמו הורמונים סינתטיים.

מה הן הבלוטות האנדוקריניות ומה קורה להן בחשיפה?

בלוטות אנדוקריניות נמצאות בכל הגוף והן אחראיות לייצר הורמונים המשתחררים לדם. לכל אחד מהם פעולה ייחודית לו. גוף האדם תלוי בהורמונים אלו לשם תפקודו התקין והבריא. תפקוד תקין של המערכת האנדוקרינית הוא קריטי. המערכת שולטת בתהליכים ביולוגיים כמו גדילה תקינה, פוריות ורבייה. חשוב להבין שהורמונים פועלים בכמויות קטנות מאוד ולכן גם שיבושים קלים עלולים לגרום להשפעות התפתחותיות וביולוגיות משמעותיות.

ישנם אלפי סוגים של משבשים אנדוקרינים כימיים מעשה ידי אדם הנמצאים במוצרים יום יומיים רבים כולל מוצרי קוסמטיקה, אריזות מזון ושתיה, כלי בישול, צעצועים, מזון מרוסס, שטיחים ועוד. מגע עם הכימיקלים האלו יכול להתרחש דרך האוויר, העור, התזונה או המים שאנחנו שותים כך שלא ניתן לגמרי להמנע מחשיפה אבל כן להכיר את הנושא ולעשות בחירות מושכלות בתחום.

מה הם הורמונים סינתטיים?

אלה הם חומרים כימיים, מלאכותיים (כלומר שמוצאם מזיקוק של נפט), אשר המבנה הכימי שלהם דומה בחלקו למבנה של הורמונים ביולוגיים ועל כן הם מסוגלים להפעיל או להשפיע על מערכות אנדוקריניות בגוף החי. חלקם יכולים להשפיע על המטאבוליזם (חילוף החומרים) של הורמונים, וחלקם יכולים ממש להיקשר לקולטנים (רצפטורים) של הורמונים ולהפעיל, לשתק או לשבש באופן אחר (ולעיתים אף להרוס) את פעילותם.

כאשר משבש אנדוקריני (המשפיע הורמונלית על בלוטות) נספג בגוף, הוא יכול להפחית או להעלות את רמות ההורמונים הטבעיים, לחקות את תפקודם של ההורמונים הטבעיים בגוף, או לשנות את הייצור הטבעי של ההורמונים.

הבעייתיות המיוחדת של הורמונים סביבתיים על פני חומרים רעילים אחרים

יש לנו כמה בעיות ייחודיות בכל הקשור לחומרים המתנהגים כהורמונים, המבדילות חומרים אלו מחומרים בעלי רעילות:
● ריכוז הפעילות – הריכוז בו יש להורמונים סינתטיים השפעה על מערכות הגוף הוא קטן ביותר. ברוב המקרים ככל שהריכוז עולה כך יורדת הפעילות האנדוקרינית של החומר ולעיתים הופכת להיות פעילות רעילה. כלומר, אותו חומר בריכוז מאוד נמוך (חלקיקים בודדים למיליון) יתנהג כהורמון ובריכוזים גבוהים יהיה רעיל אך לא יגיב כהורמון. זה אומר שכבר חשיפה לשאריות או עקבות זעירות של החומר תהיה בעלת השפעה בריאותית.
● יכולת האיתור – לאור הנ"ל, מאד קשה לאתר חלק ניכר מהחומרים בבדיקות סטנדרטיות, ועל כן לרוב נוכחותם של חומרים אלו לא ידועה או לא ניתנת לכימות.
● היעדר תקנים הולמים – לאור שני הסעיפים הקודמים ולאור העובדה שחומרים שונים מתנהגים אחרת, מאוד קשה לקבוע תקן לחשיפה מותרת יומית. לכן התקנים הנהוגים כיום לא מכסים את התחום של הורמונים סינתטיים כראוי ובעצם לא מגינים עלינו הצרכנים מפני חשיפה כרונית לאלפי חומרים בריכוזים נמוכים מדיי יום.

היכן אנחנו פוגשים משבשים הורמונלים ?

חומרי הדברה

מקורות למשבשים הורמונליים סינתטיים:

  1. ירקות ופירות לא אורגניים
  2. מגורים ליד שדות חקלאיים קונבנציונליים

תחליף:

  1. ירקות ופירות אורגניים (לא ניתן לסמוך על שטיפה או קילוף כאמצעי למניעת חשיפה)
  1. לעבור דירה (!) או לבחור את הדירה הבאה שתהיה הרחק משדות חקלאיים.

מחקר שחובה לכל אדם להכיר:

במחקר שהתפרסם בירחון היוקרתי International Journal of Environmental Research and Public Health התפרסמה טבלה עם עשרות כימיקלים הנמצאים בחומרי ההדברה אשר נמצאים בשימוש נרחב ומרוססים על המזון אותו אנו אוכלים. בטבלה זו, מצויין לכל כימיקל את הפעולה האנדוקרינית (משבשת הורמונלית) אותה הוא עושה.

ניתן לראות לדוגמא את חומר ההדברה DDT אותו ניתן למצוא מלבד במזון גם בתכשירים כמו צבעי שיער או תכשירים קוטלי כינים לילדים. לחומר זה מתחרה בגוף על מקומו בקולטנים אנדרוגנים ומפעיל אותם בצורה לא מווסתת, הוא מעודד ייצור קולטני אסטרוגן, אגוניסט לאסטרוגן ואנטגוניסט לפרוגסטרון. בקיצור, משבש הורמונלי משמעותי. וזו רק דוגמא אחת.

משבשים הורמונלים

 

אריזות מזון

מקורות למשבשים הורמונליים סינתטיים:

  1. אריזות פלסטיות למיניהן – שקיות, ניילון נצמד, קלקר, קופסאות פלסטיק. כל מזון (!) שבא במגע עם כל סוג של פלסטיק סביר מאד שמכיל שאריות של הורמונים סינתטיים שנפלטו מהפלסטיק.
  2. משקאות (מיצים, חלב ותחליפי חלב) שנמכרים באריזות קרטון – האריזות מצופות מבפנים ביריעת פלסטיק דקה.
  3. חשוב! מזון או שתיה המוגשים בכלים חד פעמיים כמו קפה או מזון קנוי. חום אף מגביר את כמות הפלסטיק המופרשת למזון.

תחליף:

  1. לרכוש תצרוכת בתפזורת לפי משקל (יבשים ומוצרי גורן, פסטות במשקל בשווקים, תבלינים במשקל, פירות יבשים), להעדיף מוצרים מקבילים המגיעים באריזת זכוכית (למשל יוגרטים למיניהם, רסק עגבניות, טחינה, בקבוקי שמן, חמוצים, מיצי פירות וכו'),
  1. להימנע מרכישת משקאות בעלי זמן מדף ארוך המגיעים בקרטון, להעדיף מיצים או משקאות בבקבוק זכוכית, או הכי טוב – להכין לבד בבית.

מחקר אשר כדאי להכיר:

מחקר עדכני שהתפרסם בשנת 2023 חקר על ההשפעות האנדוקריניות (ההורמונליות) של חלקיקי פלסטיק. המחקר מצא כי לחלקיקי הפלסטיק יש השפעות מזיקות על רכיבים אנדוקריניים של יונקים כמו היפותלמוס, יותרת המוח, בלוטת התריס, יותרת הכליה, האשכים והשחלות.

 

כלי בישול

מקורות למשבשים הורמונליים סינתטיים:

כלי סיליקון (תבניות אפיה למיניהן, לקקנים, כפות מצופות , ועוד) מכילים תמיד (!) שאריות של חומרים מתהליך היצור המתנהגים כהורמונים סינתטיים. כמו גם כלים בציפוי טפלון או נון סטיק, בטח אם נשרטו.

תחליף:

להשתמש בכלי בישול מנירוסטה רפואית בשילוב טיטניום רפואי,  בתבניות פיירקס, וסירים מפלדת אל חלד, ברזל יצוק, ובטח שבזכוכית וקרמיקה (עם תקן למתכות כבדות). למאמר השלם על כלים לבישול בריא.

PFOA הוא חומר הנמצא בכלי בישול המצופים בטפלון או נון סטיק ולו יכולת לייצר רעילות חיסונית באיברים כמו הטחול, מח העצם, התימוס וכמובן, במערכת החיסון.

כפי שנראה מטה, רעלן מזיק זה מתפנה בחצי הכמות שלו רק אחרי 3-5 שנים. משמע, פינוי מוחלט עשוי לקחת עד 10 שנים!

 


כלי אחסון מזון ושתיה

מקורות למשבשים הורמונליים סינתטיים:

קופסאות פלסטיק, ניילון נצמד, בקבוקי שתיה מפלסטיק (גם חד פעמיים וגם רב פעמיים), כלי אוכל חד פעמיים, כלי אוכל לילדים מפלסטיק, כוסות תרמיות מפלסטיק, ועוד. חשוב! חום מגביר הפרשת פלסטיק מכלים חד פעמיים.

תחליף:

אפשר להשתמש בצנצנות זכוכית למיניהן, קופסאות זכוכית יעודיות בגדלים שונים, בקבוקי זכוכית בגדלים שונים (למשל כגון אלו שמוכרים בהם מיצי פירות בחנויות טבע), כוסות וצלחות. לטיולים אפשר כלי נירוסטה, במבוק אמיתי (לא המעוצבים אלא כאלה שאפשר לראות בהם את סיבי העץ), צלחות חד פעמיות אקולוגיות (מרגישות כמו נייר).

החומר המוכר הבעייתי בפלסטיק: ביספינול A

ביספינול A הוא חומר כימי המצוי באריזות מזון, כלי מטבח וציפויים פנימיים של קופסאות שימור ופקקים ואפילו בבגדים מבדים סינטטיים (בגדי ספורט, טייצים..). יש לא מעט מחקרים שתומכים בכך שהחומר הוא בעייתי, בלשון המעטה. ביספינול איי ממלא תפקיד באתגרי בריאות רבים לדוגמת גידולים סרטניים הורמונליים כמו סרטן שד והערמונית וכן בהפרעות פוריות נשית וגברית, התבגרות מוקדמת, הפרעות גדילה, שחלות פוליציסטיות ועוד. לחומר זה יכולת היצמדות לקולטני אסטרוגן ולכן משפיע בצורה מאוד חדה ובכמות מאוד קטנה.

 

ביגוד והנעלה

מקורות למשבשים הורמונליים סינתטיים:

בדים אשר עשויים מחומרים סינטטיים או שעברו תהליך הייצור באמצעות חומרים סינטטיים כמו ניילון, פוליאסטר, פרוליפרופילן, אקריל, וויסקוזה, קוולר, ספנדקס, אצטט. אלו עלולים להימצא במוצרים כמו בגדי ספורט, בגדים מנדפי זיעה, טייצים, בגדי יוגה, טופים לנשים, מצעים למיטה, גרביים, וביגוד כללי כמו מכנסיים, חולצות או גופיות. חומרים סינטטיים אלו עלולים להיספג דרך כלי הדם הקטנים על העור אשר מתפקד כאיבר סופג ומפריש (ריאה שלישית) ולהשפיע על המערכת ההורמונלית שלנו.

תחליף:

לקרוא הרכב בדים ולבחור בגדים או מצעים מכותנה מלאה או פשתן.

 

מוצרי קוסמטיקה וטיפוח הגוף

מקורות להורמונים סינתטיים הקונבנציונליים:

קרמים למיניהם, קרם הגנה, סבונים נוזליים, שמפואים ומרככים, חומרי בישום (כולל בשמים, אפטרשייבים, דיאודורנטים וכל דבר שיש בו ריח), ריחות מסחריים בחנויות או קניונים, מפיצי ריח ביתיים, תרסיסי שירותים, איפור סינטטי – כל אלו יכולים להכיל חומרים רבים ומגוונים המתנהגים כהורמונים סינתטיים.
עוד: צבעי שיער כימיים, תכשירים לקטילת כינים המכילים חומרי הדברה.

תחליף:

קוסמטיקה טבעית בלבד! קראו את הרכיבים וודאו שמדובר ברכיבים צמחיים בלבד. היעזרו בטלפונים הניידים לחיפוש מידע על רכיבים לא מזוהים. צמצמו את השימוש במוצרים מיותרים ומצאו תחליפים טובים מקוסמטיקה טבעית – לא על פי המותג או לפי מה שאין בהם אלא לפי רשימת הרכיבים בלבד!

מי אתה SLS?

סודיום לורן סולפט הוא חומר כימי מזיק הנמצא ברוב הסבונים והשמפו שעל מדפי הפארמים. חשיפה אליו הורדת את זקיק השיער ויכולה לגרום לאובדן שיער. לחומר איכויות מגרות, מזיקות ומייבשות ולכן כדאי להמנע משימוש. מעבר להשלכתו החיצונית יש לסודיום לורן סולפט אפקר אחב ומשמעותי אף יותר על המערכת ההורמונלית שלנו שכן הוא מוכר כמשבש אנדוקריני ויכול לגרום לבעיות רבות בתחום.

 

מוצרי ניקיון וריח

מקורות למשבשים הורמונליים סינתטיים:

הקונבנציונליים: ריחות מסחריים בחנויות או קניונים, מפיצי ריח ביתיים, תרסיסי שירותים, חומרי כביסה למיניהם, חומרים לניקוי הרצפה, משטחים, תרסיסים לניקוי שטיחים, ניקוי כלים ומדיח, ועוד. כל אלו גם הם יכולים להכיל שלל רב ומגוון של חומרים המתנהגים כהורמונים סינתטיים.

תחליף:

עברו למוצרים אקולוגיים בלבד! יש לכל החומרים חלופות אקולוגיות. לרוב המותגים מחו"ל יותר יעילים אבל זו הכללה וכדאי לנסות את מה שמוצאים. ניתן לנקות עם מים, חומץ, לימון ואבקת סודה.

פטלאטים (Phathalates) | מה הם עושים בגוף ולמה אתם חייבים להכיר?

פטלאטים הם חומרים המצויים בכל תכשיר בעל ריח סינטטי. כזה שאיננו מגיע ממקורות טבעיים. לפטלאטים תכונות בעלות עוצמה רבה של ריח אשר נשאר לאורך זמן והם נמצאים במוצרים כמו ריחות מסחריים, מפיצי ריח, נרות ריחניים, מוצרי איפור, מוצרי ניקיון, מגבונים ומוצרי תינוקות, בגדים מבדים סינטטיים (בגדי ספורט, טייצים..) והרשימה נמשכת. הבעייתיות הגדולה ביותר של הפטלאטים היא שהם משבשים אנדוקריניים / הורמונליים. כפי שתראי במאמר מטה אשר הציג הגוף המרכזי לעניינים אנדוקריניים, חומרים אלו משפיעים באופן ישיר על האסטרוגן, הטסטוסטרון, בלוטת התריס, רעילות איברי רבייה וכן יוצרים שיבוש משמעותי במערכת ההורמונלית של גוף האדם.

כאן מטה ניתן לקרוא על ההשפעה השלילית של פטלאטים בכל הקשור ב שיבוש אנדוקריני הורמונלי ועל הקשר לפגיעה בריאותית, סרטן, אסטמה, אלרגיות ואפילו הפרעות קשב והתנהגות בילדים.

 

ניירות כימיים 

מקורות למשבשים הורמונליים סינתטיים:

נייר הדפסה של חשבוניות וקבלות (מהסוג שדוהה בשמש)

תחליף:

צמצמו את המגע איתם, העדיפו חשבונית לנייד, ותרו על קבלה או קפלו אותה כשצידה החלק כלפי פנימה ואצבעותייך נוגעות בחלק האחורי המחוספס יותר. אם עליכם לעבוד עם חשבוניות רבות (ניהול חשבונות) העדיפו לעבוד עם כפפות, אפילו מכותנה. אם אין באפשרותכם, לפחות הקפידו לרחוץ ידיים לעיתים קרובות ולא לגעת בידיים לא נקיות במזון או בכלי אוכל.

 

קופסאות שימורים ופחיות שתיה

מקורות למשבשים הורמונליים סינתטיים:

כולן ללא יוצאות דופן מצופות מבפנים בחומרים, רובם מתנהגים כהורמונים סינתטיים. מאחר שאין ביכולתנו לדעת בדיוק איזה חומר מצפה איזו פחית יש להמנע באופן גורף מפחיות ושימורים.

תחליף:

קופסאות שימורים מזכוכית או משומרים בהכנה ביתית בזכוכית.

 

מזון

מקורות להורמונים מהצומח- פיטואסטרוגנים

מוצרי סויה לא אורגנית או מהונדסת גנטית (פולי סויה -אדממה, טופו, מיסו, טמפה ונאטו), אלפלפא, פשתן, צ'יה, זרעי האמפ.

היתכן?

מזונות המכילים פיטואסטרוגנים, משמע אסטרוגנים ממקור צמחי, הינם בפוטנציאל היקשרות לקולטני אסטרוגן בגוף ושפעול שלהם. כאשר מדובר על מזון שעבר הנדסה גנטית, לא אורגני שכן רווי בכימיקלים, הפעילות האנדוקרינית בגוף אכן יכולה להשתבש בעקבות זאת. לעומת זאת, צריכה שקולה ומתונה של המזונות הנ"ל בצורתם האורגנית, הטבעית והטריה אף מומלצת.

ובכל זאת, מה הם המזונות שכן יעשו שיבוש הורמונלי והם אינם מהצומח?

מזונות מהחי של בעלי חיים אשר הוזרקו בהורמונים לטובת סבבי הפריה או שעברו הפריה כפויה בתדירות גבוהה. מדובר על מוצרי חלב באשר הם, בשר אדום, עוף לסוגיו ומוצריו (ביצים) והודו.

אז מה עושים? ניתן לצרוך מוצרי מרעה (Green Grass Fed) כמו בשר אדום או גבינות, גבינות צאן אורגניות איכותיות, ביצי חופש אורגניות, עוף אורגני.

 

לסיכום,
ישנה חשיבות עליונה למודעות בתחום המשבשים ההורמונלים. דע מה הם המקורות שיש עליך לצמצם עמם חשיפה ופעל בהתאם. כאמור, חשיפה אף קטנה ולה השפעה רבה על המערכת האנדוקרינית בגוף שלך. במידה ונחשפת בעבר חשיפה יתרה לחומר משבש כזה או אחר, חשוב להתייעץ עם גורם מקצועי המבין בתחום ולהתחיל תכנית ליווי מותאמת.

 

המאמר מוגש מאת ענבל ליב פרץ, נטורופתית, הרבליסטית ואירידולוגית קלינית.

מנהלת  קליניקת EBR

 

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו