EBR צמחי מרפא https://perelmantrade.com Tue, 15 Jul 2025 07:52:09 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8.2 https://perelmantrade.com/wp-content/uploads/2024/06/ebr-logo-white-100x100.png EBR צמחי מרפא https://perelmantrade.com 32 32 מגפת ההשמנה ודרכי ההתמודדות https://perelmantrade.com/2025/07/15/%d7%9e%d7%92%d7%a4%d7%aa-%d7%94%d7%94%d7%a9%d7%9e%d7%a0%d7%94-%d7%95%d7%93%d7%a8%d7%9b%d7%99-%d7%94%d7%94%d7%aa%d7%9e%d7%95%d7%93%d7%93%d7%95%d7%aa/ Tue, 15 Jul 2025 07:52:09 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2506 מגפת ההשמנה – הסיפור שלא סיפרו לכם

האם אתם מהאנשים שאוכלים אכילה נקיה ומידתית, מתאמנים בקביעות, אך עדיין מתקשים להגיע למשקל גוף תקין? ייתכן מאוד שהבעיה אינה בכמות הקלוריות שאתם צורכים, אלא בתנגודת לאינסולין – מצב שבו תאי הגוף מגיבים פחות לאינסולין, מה שגורם ללבלב להפריש יותר ויותר ממנו. התוצאה? רמות אינסולין גבוהות באופן כרוני, שמובילות לאגירת שומן מתמדת. במאמר זה אמיר פרלמן – מומחה לרפואה בדרך הטבע מסביר למה כל כך קשה להיפטר מהשומן הבטני העיקש, כיצד אינסולין פועל בגופנו והכי חשוב, איך ניתן להשיב את הגלגל לאחור, לתכנת מחדש את המטבוליזם של כל אדם בכל גיל ולחזור להיראות טוב ולהרגיש טוב עם גופכם?

ההשמנה

מגפת ההשמנה – תמונת מצב בישראל ובעולם 

המציאות בשנת 2025 די עגומה, מגפת ההשמנה העולמית נמצאת בעליה מתמדת ואיתה כל מחלות הסינדרום המטבולי כגון: לחץ דם, סוכרת, היפרכולסטרולמיה. על פי אטלס ההשמנה העולמי הצפי הוא שעד 2050 חצי מהאוכלוסיה העולמית תסבול מהשמנת יתר וכ 30% מקרב הילדים והנוער! המצב בישראל אינו מבריק – נכון להיום כ 63% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מהשמנת יתר. לכן במאמר זה ננסה לשפוך אור על שורש הבעיה. הבנת התפקיד המרכזי של אינסולין בוויסות המשקל יכולה לשנות את הגישה שלכם לתזונה ולאורח חיים בריא. במקום להילחם בסימפטום – עודף משקל, נלמד לטפל בשורש הבעיה – רמות אינסולין גבוהות והתנגודת לאינסולין. 


מנגנון הפעולה – המפתח להבנת מגפת ההשמנה 

רובנו מכירים את התיאוריה של המאזן הקלורי. על פי תיאוריה זו שיש בה יסוד של אמת, באופן דומה לניהול חשבון עובר ושב, כל עוד סך הקלוריות הנכנס לגופנו נמוך מסך הקלוריות שאנו מוציאים במאזן היומי הכולל, משקלנו אמור לרדת. התיאוריה בגדול נכונה כל עוד אנו נמצאים במצב תקין של רגישות תקינה לאינסולין. 

אז איך זה עובד ומה בעצם עושה האינסולין לרקמת השומן בגופנו? הבנה יסודית וחשובה – האינסולין הוא הורמון אנבולי המעודד גדילה. תנגודת לאינסולין וגם השמנה הן יוצרות יחד מעגל קסמים שלילי, כאשר כל אחת מחמירה את השנייה. התנגודת לאינסולין מובילה לעלייה ברמות האינסולין בדם (היפראינסולינמיה), אשר מעודדת אחסון שומן ובו זמנית מקשה על פירוק שומן, תופעה זו היא שמובילה להשמנה. 

 

התהליך בו אינסולין משפיע על רקמת השומן ומוביל להשמנה קורה בשלושה שלבים עיקריים:

 

  1. עיכוב ליפוליזה: תהליך מטבולי שבו שומנים מסוג טריגליצרידים מתפרקים באמצעות הידרוליזה (פירוק באמצעות מים) לחומצות שומן חופשיות וגליצרול. תהליך זה מתרחש בעיקר ברקמות השומן בגוף ומשרת אותנו כמנגנון עיקרי לשחרור אנרגיה המאוחסנת ברקמת השומן כאשר גופנו זקוק לה
  2. עידוד ליפוגנזה: אינסולין הוא הלכה למעשה ההורמון העיקרי שמעודד ליפוגנזה – תהליך של יצירת שומן חדש בדרך כלל מגלוקוז, בשפה מדעית התהליך נקרא דה-נובו ליפוגנזה.
  3. עיכוב חמצון שומנים: אינסולין הוא זה שקובע מה עושה גוף האדם עם האנרגיה הנכנסת קרי, האם לאגור שומנים או לשרוף אותם לצורך ייצור אנרגיה. בתנאים מסוימים הוא נותן את ״הפקודה״ לעכב את השימוש בשומן כמקור אנרגיה. התנגודת לאינסולין משפיעה על רקמות שונות בקצב שונה. בעוד שהשרירים והכבד מפתחים התנגדות מוקדם יותר, תאי השומן נשארים רגישים לאינסולין לזמן ארוך יותר ולכן הם "מצייתים" לפקודת האינסולין ומוסיפים לאגור שומן.

 

בתמצית, כשהאינסולין גבוה באופן כרוני, הגוף שלכם נמצא במצב אגירה ולא במצב שריפה. כשזה המצב כמעט בלתי אפשרי להיפטר ממסת השומן החיצוני (subcutaneous fat) הנאגר מתחת לעור – אצל גברים בצורת ״צמיג״ סובב בטני ואצל נשים אזורי המטרה הם הירכיים, הישבן הבטן והיד האחורית. 

 

מעגל הקסמים של תנגודת לאינסולין

תנגודת לאינסולין יוצרת מעגל קסמים שלילי שקשה לצאת ממנו:

1.צריכה מוגברת של פחמימות מעובדות מעלה את רמות הסוכר בדם

2.הלבלב מפריש יותר אינסולין

3.התאים מפתחים תנגודת לאינסולין

4.הלבלב מגיב בהפרשת עוד יותר אינסולין

5.רמות האינסולין הגבוהות מעודדות אגירת שומן ומונעות פירוקו

6.עלייה במשקל שווה החמרה בתנגודת לאינסולין

ההשמנה

הפתרון האמיתי – תכנות מחדש של המטבוליזם

הבשורה הטובה היא, שבהחלט אפשר לשפר את הרגישות לאינסולין ולצאת ממעגל הקסמים. המטרה היא להסיג לאחור את תנגודת האינסולין, להעלות את האש המטבולית קרי, להגיע ל BMR (מדד לכמות הקלוריות אותה אנו צורכים במנוחה גמורה) בטווח הבריא והתקין. כאשר ה BMR נמצא מחוץ לטווח כפשוטו, לא ניתן להגיע למשקל גוף תקין ואחת הסיבות שרבים מגיעים אלינו לקליניקה עם ערכים שיושבים עמוק מתחת לקו המינימום הן דיאטות הרעבה חוזרות. שכן כאשר אנו לא מספקים לגופנו את סך הקלוריות האמיתי להן הגוף זקוק, הגוף יגיב בהנמכת האש המטבולית! מנגנון אדפטיבי זה היה חלק מיכולתנו לשרוד ימים ללא תזונה או כמעט ללא תזונה. ברמה האבולוציונית זה היה הכרחי אך בחברת השפע מנגנון זה פועל נגדנו. 

הנה חמש אסטרטגיות מבוססות מחקרים וניסיון רב שרכשנו בקליניקה לאריכות ימים:

1. הפחתת צריכת פחמימות מעובדות

פחמימות מעובדות מעלות את רמות האינסולין יותר מכל מזון אחר. הפחתת צריכת פחמימות עמילניות ובעיקר פחמימות מעובדות היא הדרך המהירה ביותר להוריד את רמות האינסולין ולאפשר לגוף לעבור ל"מצב שריפה" במקום "מצב אגירה".

2. הגבלת שעות האכילה ל 12-14 שעות

כאשר נגביל את זמני האכילה, נייצר מידי יום זמן בו רמות האינסולין יורדות. בכך נאפשר לגוף חלון הזדמנות לשרוף שומן כמקור אנרגיה. כמו כן הפסקה יומיומית של למעלה מ 12 ללא אכילה במקביל לצמצום של פחמימות יביא תוך שבועות ספורים לשיפור הרגישות לאינסולין.

3. פעילות גופנית

פעילות גופנית משפרת את הרגישות לאינסולין בשתי דרכים: היא מגדילה את מסת השריר, שהיא רקמה צורכת גלוקוז, למעשה השרירים הם הצרכנים הגדולים המפנים סוכר השוהה בדם. פעילות גופנית המותאמת להעלות מסת שריר תניב תוצאה כפולה משום שמדד ה BMR מושפע מהרכב החומרים בגוף, קרי – היחס בין מסת שריר מול מסת שומן. ככל שיחס זה ישתפר גופנו גופנו יצרוך יותר קלוריות גם במצב מנוחה לאורך כל שעות היממה.

4. שינה איכותית

אפילו לילה אחד של שינה גרועה יכול להפחית את הרגישות לאינסולין בכ-25%. שינה איכותית של 7-8 שעות בשעות הנכונות קרי, שעות הלילה, יכולה להטות את הכף. זהו פקטור משמעותי בשיפור הרגישות לאינסולין.

5. הפחתת סטרס

למה זה חשוב? מפני שמתח כרוני מעלה את רמות הקורטיזול, שבתורו מעלה את רמות הסוכר בדם ומחמיר את התנגודת לאינסולין. חשוב ללמוד ולאמץ לשגרת החיים טכניקות להפגת מתחים. בין אם תבחרו  במדיטציה, או פעילות גופנית המשלבת גוף נפש כגון צ'י קונג, טאי צ'י או יוגה ובלבד שהפגת מתחים תהפוך לחלק משגרת היום.

 

המסר העיקרי

דיאטה איננה בהכרח הפתרון, לפחות לא בטווח הארוך. הבעיה אינה רק במאזן הקלורי, אלא במערכת הורמונלית מורכבת שמשתבשת כתוצאה מאורח חיים מודרני, תזונה עתירת פחמימות והעדר פעילות מספקת. אם אתם רוצים לשלוט במשקל שלכם לטווח ארוך, התמקדו בהורדת רמות האינסולין, לא רק בספירת קלוריות. אינני לבד בגישה זו כדרך בדוקה המובילה למשקל גוף תקין, וזאת כהישג שניתן לשמור עליו לאורך ימים. מומחים רבים ומחקרים עדכניים מצביעים על תנגודת לאינסולין כגורם העיקרי המניע את מגפת ההשמנה העולמית. 

לצערנו ולמרבה האירוניה בדיקת אינסולין בצום חסרה בפאנל הבדיקות הסטנדרטי בקופות החולים. רק אם יש לכם מצב טרום סוכרתי סביר שתקבלו הפניה מרופא המשפחה. ולכן אנו נאלצים במקרים רבים להפנות את מטופלי הקליניקה לאריכות ימים לביצוע בדיקה באופן פרטי לצורך הערכת מצב ולמעקב. אך דבר אחד בטוח! ברגע שאנו רואים את האינסולין בצום חוזר לערך הרצוי, הקילוגרמים המיותרים מתחילים לנשור בקלות והפעילות הגופנית מניבה תוצאות מרשימות.

 

המאמר מוגש מאת

אמיר פרלמן 

מומחה לבריאות בדרך הטבע

מרצה בתחומי הריפוי בתנועה, תזונה, צמחים ופטריות מרפא

 

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות הנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדכונים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

 

]]>
חיטוב הגוף לקיץ https://perelmantrade.com/2025/06/03/%d7%97%d7%99%d7%98%d7%95%d7%91-%d7%94%d7%92%d7%95%d7%a3-%d7%9c%d7%a7%d7%99%d7%a5/ Tue, 03 Jun 2025 08:31:42 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2381 הכינו גופכם לקיץ 2025 | חטובים לתמיד המדריך המלא

כולנו רוצים להיראות טוב בקיץ אך עבור חלק ניכר מהאוכלוסייה גם בקרב צעירים זה נראה כמשימה בלתי אפשרית. אם גם אתם משתדלים לאכול במידה ועדיין צוברים שומן בטני ולא מצליחים לרדת במשקל, המאמר הזה יסביר בדיוק למה זה קורה ואיך ניתן להיראות טוב לא רק הקיץ, אלא לתמיד!

חיטוב הגוף – מתי ולמה הנוסחה המסורתית פשוט לא עובדת?

אני מניח שגם אתם שמעתם את עצת המומחים לחיטוב הגוף פשוט ״תאכלו פחות ותזוזו יותר״. אמנם יש אמת באמירה זו ולחלק מאיתנו זה גם יעבוד, אך גילויי המדע מלמדים כי זוהי אמירה פשטנית מידי ואינה מביאה בחשבון הרבה גורמים כגון: מטבוליזם, BMR שירד מהפסים, וקרוב לודאי יותר מכל תנגודת לאינסולין. לכל אלה תפקיד מכריע אם יש לכם תכניות להיות חטובים לא רק הקיץ אלא חטובים לתמיד. ועל מנת להשיב את גופכם למשקל תקין ופרופורציה בריאה של מסת שריר לעומת מסת שומן, המפתח הוא להרים את האש המטבולית ולהשיב את הרגישות לאינסולין. רק אז נראה תוצאות אמיתיות. אכילה נקיה (ללא ג'אנק פוד) ומאוזנת בשילוב עם תוכנית אימונים נכונה לחיטוב הגוף היו ונשארו הדרך הנכונה, אך לפני שניגש לעיקר התכנית ננסה להבין למה זה לא תמיד עובד, מדוע רבים מכם הולכים למכון כושר, מצמצמים קלוריות ולא רואים תוצאות.

תנגודת לאינסולין – הקונספירציה התוך תאית שמשמינה אותנו!

לפני שנסביר איך אינסולין – הורמון אנבולי שמסייע להחדיר את הסוכרים לתוך תאי הגוף לצורך ייצור אנרגיה, אחראי גם על הפקודה הפנימית הקריטית בגופנו המורה האם לשרוף אנרגיה או לאגור אנרגיה ברקמת השומן. בואו נסביר מהי תנגודת לאינסולין. 

תנגודת לאינסולין היא מצב שבו תאי הגוף מגיבים פחות לאינסולין, מה שגורם ללבלב להפריש יותר ויותר אינסולין כדי להשיג את אותה התוצאה. למעשה אני חייב לציין כי תנגודת לאינסולין היא תופעה שכיחה מאוד, למעשה רוב האוכלוסייה הבוגרת בארה"ב אינה בריאה מטבולית ונמצאת תחת ההגדרה ״תנגודת לאינסולין״. ההערכות עומדות על כ-88% אחוז כולל ילדים ובני נוער. נתון זה גם מסביר את מגפת ההשמנה שארה״ב מובילה, אך לצערנו ישראל ומדינות נוספות לחלוטין דולקות בעקבותיה.

 

למעשה זהו תהליך המתרחש ברמה התאית בכמה שלבים: 

 

  1. שיבוש קולטני האינסולין: צריכה ממושכת של פחמימות בעיקר מעובדות גורמת לעלייה ברמות האינסולין בדם. עם הזמן, הקולטנים לאינסולין על פני התאים מתחילים להיות פחות רגישים לאינסולין.
  2. שינויים במסלולי האיתות התוך-תאיים: ביקמן מתאר כיצד התנגודת לאינסולין משבשת את מסלולי האיתות התוך-תאיים, במיוחד את מסלול ה-PI3K/Akt, האחראי על קליטת גלוקוז, ואת מסלול ה-MAPK, האחראי על גדילת ושגשוג תאים.
  3. פגיעה במיטוכונדריה: תנגודת לאינסולין פוגעת בתפקוד המיטוכונדריה, מה שמוביל לירידה בחמצון שומנים ולהצטברות שומן תוך-תאי.

 

בסופו של דבר התוצאה היא ירידה ב BMR – מדד המייצג את האש המטבולית שלנו ומדגים מהי צריכת הקלוריות שלנו במצב מנוחה. כאשר מדד זה נמצא מחוץ לטווח התקין והסיגנל המורה על אגירת שומנים נמשך עקב תנגודת לאינסולין, אין שום דרך להגיע למשקל גוף תקין. גם דיאטת רעב שתניב ירידה במשקל תהיה ברובה הפחתה בנוזלים ומסת שריר. גם אם נשיג בדרך זו ״ניצחון קטן״ הוא יהיה בבחינת ״ירידה לצורך עליה״ ההישג יתהפך לתבוסה די מהר וברגע שנחזור לאכול כמויות סבירות נמצא את עצמנו בשיא חדש של השמנה. זהו מעגל קסמים נוראי שרבים נמצאים בו ללא מודעות לנזק שהם גורמים בדיאטה שהייתה תקוותם הגדולה.

 

איך זה עובד? ננסה להציע הסבר קצר: אינסולין הוא הורמון אנבולי (המעודד גדילה) כמו כן הוא מעודד אגירת אנרגיה ורקמת השומן היא מאגר האנרגיה של גוף האדם, התהליך נגרם עקב כמה פקטורים עיקריים ואנסה למנות את העיקריים:

 

  1. עיכוב ליפוליזה: תהליך מטבולי שבו שומנים מסוג טריגליצרידים מתפרקים באמצעות הידרוליזה (פירוק באמצעות מים) לחומצות שומן חופשיות וגליצרול. תהליך זה מתרחש בעיקר ברקמות השומן (רקמה אדיפוזית) בגוף ומהווה מנגנון מרכזי לשחרור אנרגיה מאוחסנת כאשר הגוף זקוק לה. אינסולין מעכב את פירוק השומן בתאי השומן על ידי עיכוב האנזים ליפאז, לו רגישות להורמונים (HSL).
  2. עידוד ליפוגנזה: אינסולין הוא הלכה למעשה ההורמון העיקרי שמעודד ליפוגנזה – מעודד יצירת שומן חדש מגלוקוז מה שנקרא בשפה מדעית דה-נובו ליפוגנזה.
  3. עיכוב חמצון שומנים: אינסולין – ההורמון שנותן את ״הפקודה״ לשרוף או לאגור שומנים, מעכב את השימוש בשומן כמקור אנרגיה.

 

לכן כאשר רמות אינסולין בגופנו גבוהות באופן כרוני, קרי קיימת תנגודת לאינסולין, גוף האדם נמצא במצב מתמיד של אגירת שומן ומניעת שריפת שומנים לצורך ייצור אנרגיה, והתוצאה היא עלייה במשקל גם כאשר אנו עושים השתדלות גדולה לצמצם קלוריות ועושים ספורט. 

 

בעיה נוספת היא שאינסולין משבש סיגנלים של רעב ושובע בעקבות תנגודת ללפטין. איך זה בדיוק עובד? ננסה להסביר בפשטות כיצד התנגודת לאינסולין משפיעה על הורמונים המווסתים את התיאבון ובכך אמורים מדרך הטבע לשמור על אכילה מידתית:

 

מה משמעות תנגודת ללפטין: לפטין הוא הורמון המופרש מתאי שומן ומאותת למוח על מצב מאגרי האנרגיה. תנגודת לאינסולין במקרים רבים עם הזמן מביאה לתנגודת ללפטין, קרי, המוח לא עושה הערכת מצב נכונה של מאגרי השומן הקיימים בגופנו. כאשר מתפתחת תנגודת לאינסולין, יכולת זו נפגעת. אינסולין הלכה למעשה משבש איתותי רעב וכאשר נוצר שיבוש של איתותי שובע במוח התוצאה היא תחושת רעב מוגברת למרות צריכת קלוריות מספקת, מה שמוביל לאכילת יתר והחמרת מעגל הקסמים.

חיטוב

חיטוב – אז איך בכל זאת נעשים חטובים לתמיד?

בקליניקה של אי בי אר אנחנו לא מחכים לקיץ, כקליניקה שעניינה אריכות ימים בתוחלת בריאות טובה לאורך ימים אנו עוסקים בתכנות מחדש של המטבוליזם של רוב המטופלים שמגיעים אלינו לקליניקה. אנו רואים לפני הכל כולל חיטוב והאסתטיקה , שגם עבורי באופן אישי הם בהחלט נושאים חשובים, את הפן הבריאותי. אך עוד לא פגשתי את המטופל או המטופלת שהתלוננו כשהג׳ינס הישן והאהוב חזר לשבת עליהם כמו פעם ומחמאות התחילו לזרום מכל עבר כמה טוב הם נראים.

הבשורות הטובות הן שזה לחלוטין אפשרי! בתהליך שנמשך לרוב 30 עד 60 יום, אנו יכולים להסיג לאחור תנגודת לאינסולין. ברגע שהיעד הזה מושג אנו רואים את הירידה במשקל תופסת תאוצה. האמצעי העיקרי הוא תזונה מוקפדת בצמצום או לעיתים ללא פחמימות כלל. נציין כי חשוב שהתהליך יעשה בהנחיה ותחת השגחה של מטפל מוסמך המתמחה בתחום המטבוליזם, וידע להביא בחשבון טיפולים תרופתיים, דאגה לאיזון נוטריאנטי ויבנה עבורכם תוכנית נכונה לכם. במסגרת הקורס ׳בריאות שלמה׳ אנו נוגעים בכל האספקטים של התהליך החל בתזונה הנכונה לטיפול בתנגודת לאינסולין, דרך תוספי תזונה החיוניים בזמן תזונת הימנעות ועד להתאמת הפעילות הגופנית לכל אחד ואחת ממשתתפי הקורס בהתאם למטרותיהם.

 

לפני שאגש לפרט את התהליך חיטוב בשלבים ברצוני לומר כי אין לראות את המאמר כתחליף לטיפול והשגחה של מטפל בשום אופן, כוונתנו להנגיש מידע ולתת לכם את ההבנה של התהליך הגורם להשמנה מחד, ומאידך את הקווים המנחים לפתרון. 

 

בעיקר חשוב לנו להעביר את המסר הבא: בהחלט יש מה לעשות, ניתן לתכנת מחדש את המטבוליזם. להוריד את השומן העיקש זו משימה אפשרית. בקיצור, אתם לא לבד רבים וטובים הפכו את מציאות חייהם משמנמנים חסרי תקנה לחטובים לתמיד. והכי חשוב, זה אפשרי בכל גיל גם בשנות ה 50 וה 60 לחייכם להיראות טוב ולהרגיש טוב עם גופכם.

 

אם נסכם את התהליך בראשי פרקים זה יהיה סדר הדברים:

 

  1. בשלב הראשון דרך שינוי תזונתי מוקפד והיצמדות לדיאטה שעונה על ההגדרה Low Crab Diet, לבחון את רמות האינסולין בצום ולעשות הערכה ראשונית של הסטטוס המטבולי והנוטריאנטי. ושמירה על דפיציט קלורי קל (לא הרעבה) תוך שמירה על צפיפות נוטריאנטית גבוהה.
  2. בשלב השני יש לבחון את המצב הפיזיולוגי של האדם. להתאים פעילות גופנית המשלבת בעיקר עבודת קרדיו מתונה מה שנקרא Zone 2 Cardio יומיומית וכ 3 פעמים בשבוע אימוני תנגודת בהתאם ליכולות קרי: לגיל, לכושר הגופני ובהתחשב בהיסטוריה הרפואית האישית. עם הזמן באופן אחראי ותחת השגחה מקצועית נעלה בהדרגה את עצימות האימונים progressive overload. חשוב מאוד להתקדם באימונים בצעדים מדודים שכן פציעה אחת יכולה לדחות את כל התוכנית לקיץ 2026.
  3. בשלב השלישי כאשר הבדיקות החוזרות מדגימות שהתנגודת לאינסולין מאחורינו, הסטטוס המטבולי תקין והאש המטבולית קרי, ה BMR בטווח תקין, כעת נוכל לחזור לאכילה מאוזנת עם תפריט מגוון ועשיר ולהנות גם מגוף חטוב ובריא ללא התנזרות ממזונות בריאים ואהובים.

 

זהו תהליך, והאמת היא שאין קיצורי דרך.  אם המטבוליזם שלנו ירד מהפסים ככה ניתן להשיב אותו ובכך להשיב לעצמנו חיטוב וגוף כמו שתמיד רצינו. לאחר כמה חודשים עד שנה (תלוי מהי נקודת ההתחלה) נהיה במקום אחר. זה לא רק להרגיש טוב עם המראה של גופנו, זאת מתנה של בריאות. אם נטפל בגופנו היטב הוא ישרת אותנו היטב. השינוי הוא ברמות האנרגיה והחיוניות, בריאות בגוף ונפש המאפשרים לנו לחיות את החיים במלואם.

 

המאמר מוגש מאת
אמיר פרלמן וצוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא.

 

הערה חשובה: המאמר נועד אך ורק לצורך העשרה והנגשת ידע בלבד, אין לראות בשום חלק ממאמר זה עצה אישית או תחליף לייעוץ מקצועי מרופא או מטפל מוסמך. כל שינוי תזונה ונטילת תוספי תזונה, התחלת פעילות גופנית וכדומה מחייבת הנחיה של אדם מקצועי המתמחה בתחום.

 

אם ברצונכם להגיע לייעוץ הנכם מוזמנים לפנות לקליניקה בטלפון 072-3385141
אם אתם מתעניינים בקורס בריאות שלמה תוכלו לבקר בעמוד הקורס ולהתרשם מתכנית הלימודים.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדכונים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

]]>
חשיבות הבדיקה של חוסרים נוטריאנטים https://perelmantrade.com/2025/04/15/%d7%97%d7%a9%d7%99%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%91%d7%93%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%a9%d7%9c-%d7%97%d7%95%d7%a1%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%a0%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%99%d7%90%d7%a0%d7%98%d7%99%d7%9d/ Tue, 15 Apr 2025 08:10:35 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2162

איזון חוסרים נוטריאנטים באמצעות תזונה ותוספי תזונה

עבודה בקליניקה במאה ה 21 מורכבת מתמיד. כיום כל נטורופת או הרבליסט נדרש לבקיאות לא רק בצמחי מרפא ותוספי תזונה אלא גם מנגנוני פעולה של תרופות, הבנה של החוסרים התזונתיים הנגרמים עקב טיפול תרופתי מתמשך, הכרות עם המזונות שעל ידי העדפתם יכולים למזער נזקים ובמקרים מסויימים למנוע אותם כלל ועיק לפני שמופיעים תסמינים המעידים על כך.

חוסרים נוטריאנטים

שימוש מושכל במערכת מידע לאיזון חוסרים נוטריאנטים

אחד הכלים החשובים ביותר בקליניקה שלי הוא הדרג בלנסר,שימוש מושכל במערכת מידע לאיזון חוסרים תזונתיים מסייע לי בקליניקה לתת מענה מדוייק, להבין את הצרכים של מטופל או מטופלת לא רק בהקשר בגינו הם הגיעו אלי לטיפול. לעיתים קרובות מטופלים מגיעים לקליניקה לטפל בבעיה עכשווית ונמצאים מזה שנים בטיפול תרופתי שלכאורה אינו קשור. אך לא תמיד זה נכון, במאמר זה אסביר כיצד אני נוהגת למנוע או להתמודד עם בעיות שניוניות הנגרמות עקב חסרים נוטריאנטים.

כמטפלת, אני פוגשת לא מעט אנשים שצורכים תרופות. החל מתרופות גנריות ללחץ דם, סוכרת, איזון בלוטת התריס ועד לתרופות מדכאות מערכת חיסון או כימותרפיה.

יחד עם תרומתן של התרופות למצבו הבריאותי של המטופל הן מביאות עימן היבטים שליליים כדוגמת חוסרים תזונתיים, תפקידי כמטפלת לדאוג לכך שהמטופל משלימם – אם דרך התזונה ואם דרך תיסוף.

צעד ראשון הוא חיפוש שם התרופה שבמטופל צורך, אם תחת שמה הגנרי או שמה המסחרי, ולבדוק ב"חוסרים תזונתיים" מה הם הנוטריאנטים שיש להשלים.

לאחר מכן, יחד עם שאר נתוני תיק המטופל ובדיקות הדם לבנות תפריט מותאם ועשיר ברכיבי התזונה החסרים ולשקול תיסוף בהתאם.

רמתם של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, חומצות שומן וחומצות אמינו עלולים לצנוח עם השימוש בתרופות ולגרום לבעיות בריאותיות רבות כגון הפרעות בקצב הלב, ספאזם / כיווץ שרירי, כאבי שרירים, אוסטאופניה, אוסטאופורוזיס, אנמיה, הזדקנות מואצת של רקמות ואיברים, הפרעות בתפקודי הכבד, שינויי מצב רוח, ועוד אינספור דוגמאות.

מבין הנוטריאנטים שניתן לראות במחסור קיימים כל ויטמיני הB, ויטמין C, ויטמין D, ויטמין A, ויטמין E, ויטמין K, אומגה 3, אומגה 6, אבץ, אינוזיטול, אשלגן, ברזל, זרחן, חלבונים, יוד, טריפטופן, טאורין, טירוזין, מגנזיום, מלטונין, כרום, מנגן, Q10, קראטין ועוד.

מינרל נפוץ שנרצה להשלים הוא ברזל, בעיקר כאשר האבחנה היא אנמיה. באופן די יעיל ניתן לתסף את המינרל ולהשלים את המחסור בו אך ישנם אנשים רבים אשר קיים להם קושי עיכולי עם צריכתו ובמקרה זה נבחר לעבוד עם תזונה בלבד. שילוב תזונתי יומי העשיר במזונות המכילים את המינרל בכמות גבוהה יכולה להציג יעילות וללא קושי עיכולי כפי שנפוץ לראות עם תוסף. מזונות עשירים בברזל הם העלים הירוקים על זניהם כמו תרד, קייל, כוסברה, פטרוזיליה, אגוזים וזרעים כמו אגוזי מלך, שקדים, גרעיני דלעת, דגנים מלאים כמו הקינואה, כוסמת, אמרנט, קטניות כמו האפונה, החומוס, השעועית, עדשים, סויה ועוד, ירקות כמו ברוקולי ועוד.

בחירת תיסוף הנוטריאנט החסר לרוב תציג עליה בערכיו ותמנע את המצבים הרפואיים העלולים להיגרם בעקבות המחסור. יחד עם זאת, ישנה חשיבות יתרה לבדיקת אינטראקציות בין התוסף לתרופות אותן המטופל נוטל. מערכת הדרג בלנסר תדע לפרט את האינטראקציות הקיימות ומשמשת כתמך משמעותי לבטיחות הטיפול. חשוב לציין שבמידה והתרופה גורמת למחסור של נוטריאנט מסויים אין זה אומר שלא קיימת אינטראקציה בין השניים במידה ותתספו ולכן ישנה חשיבות עליונה לבדיקה יסודית כאשר מגיע אליכם לקליניקה מטופל הנוטל תרופות.

המאמר מוגש מאת

ענבל ליב פרץ נטורופתית N.D והרבליסטית קלינית

לקריאת מאמר מקיף חוסרים נוטריאנטים הנגרמים עקב טיפול תרופתי

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

]]>
הקליניקה בעידן החדש https://perelmantrade.com/2025/04/15/%d7%94%d7%a7%d7%9c%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%91%d7%a2%d7%99%d7%93%d7%9f-%d7%94%d7%97%d7%93%d7%a9/ Tue, 15 Apr 2025 08:03:24 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2157

שיחה עם אמיר פרלמן על הקליניקה בעידן החדש

אמיר פרלמן מייסד בודי באלנסר פרו ומנכ״ל החברה מדבר על הקליניקה במאה העשרים ואחת, האתגרים העומדים בפני רופאים ומטפלים מתחום הרפואה האינטגרטיבית והפתרונות שיאפשרו שילוב מיטבי של שני העולמות מדע מודרני ורפואה מסורתית.

הקליניקה בעידן החדש – צמחי מרפא ותוספי תזונה

צמחי מרפא היו חלק מארון התרופות המקורי של האנושות לפני אלפי שנים. למעשה אין תרבות בעולם שלא עשתה בהם שימוש. מטפלים מתחומי הרפואה הסינית וההודית המסורתית התבססו על פורמולות מצמחים, פטריות מרפא ואף מינרלים מהדומם ומהחי מאז ומעולם.

החל מהעשורים האחרונים של המאה העשרים ועד היום המחקר בתחומים אלה צובר תאוצה. ממצאי המדע מדגימים פוטנציאל רפואי אדיר של צמחי מרפא ופטריות מרפא, המחקר חושף גם את מנגנון הפעולה של הצמח, החומרים הפעילים וכולי. יש בכך יתרון עצום שכן מלבד העובדה שגילויי המדע והמחקר המודרני מאשרים את הפעילות התראפיוטית של החומרים הפעילים המצויים בכל צמח. הם מאפשרים שילוב נכון של צמחים כטיפול תומך לצד טיפול תרופתי. במקרים רבים שילוב זה מאפשר ריפוי מהיר יותר. בטיפולים תחזוקתיים לאיזון בעיות שכיחות כגון כולסטרול גבוהה, שילוב צמחי מרפא ותוספי תזונה עשוי לאפשר הפחתה של מינוני תרופות ובכך צמצום תופעות הלוואי השניוניות שהם במקרים מסיימים חלק בלתי נפרד מטיפול מתמשך.

הקליניקה בעידן החדש

הקליניקה בעידן החדש – המטופלים בעידן המידע

השינוי מגיע מהשטח, בעוד שבעבר מקור המידע הרפואי הכמעט בלעדי של מרבית הציבור היה רופא המשפחה. כיום רוב הציבור ממש תוך דקות מרגע שמי מיקיריהם מאובחן עם בעיה בריאותית נכנסים לקרוא מה יש לד״ר גוגל לספר. הציבור יותר פרו אקטיבי בחיפוש מידע, אפשרויות טיפול אלטרנטיביות וכולי.

הדרישה בעשורים האחרונים שהגיע מהציבור בישראל קיבלה מענה גם מהרפואה המימסדית, קופות החולים כיום משלבות רפואה טבעית מסורתית. עשרות מרפאות ברחבי הארץ כגון מכבי טבעי הן עדות לתופעה הולכת ומתרחבת. גם בתי החולים כיום מציעים טיפולים משלימים והלכה למעשה אני אישית מקבל הפניות מרופאים קונבנצינאליים הממליצים לפציינטים על לימודי צ'י קונג רפואי כטיפול תומך פיברומיאלגיה. מטופלים הסובלים מהסינדרום המטבולי המגיעים ליעוץ תזונתי אצלנו בקליניקה ואלה אך דוגמאות ספורות. הציבור אמר את דברו והעוסקים במקצועות הרפואה על ענפיה נדרשים היום לשת״פ אינטרדיציפלינארי.

הדראג בלאנסר | לגשר בין שני העולמות

אתר הדרג בלאנסר הוא הכלי הראשון אותו בחרנו להשיק בדיוק מסיבה זו, בין אם מדובר בחברות העוסקות בפורמולציה של צמחים בהתאמה אישית כגון ברא צמחים שנמנים על לקוחותינןו הראשונים או בתי מרקחת המוכרים תוספי תזונה לצד תרופות מרשם. הנגשת המידע והצלבת כל הנתונים היא דבר מתבקש ואנו בבודי בלאנסר פרו עושים הכל כדי לענות על הצורך. החזון שלנו הוא רפואה משולבת המאפשרת למטופלים את המיטב משני העולמות.

 

המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

]]>
מה אתה אוכל כשאתה קם בבוקר? שימוש ב – מחשב תזונה https://perelmantrade.com/2025/04/08/%d7%9e%d7%97%d7%a9%d7%91-%d7%aa%d7%96%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%9e%d7%94-%d7%90%d7%aa%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%9b%d7%9c-%d7%9b%d7%a9%d7%90%d7%aa%d7%94-%d7%a7%d7%9d-%d7%91%d7%91%d7%95%d7%a7%d7%a8/ Tue, 08 Apr 2025 10:18:47 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2114 מחשב תזונה ושימושיו

בעיני מומחי בריאות רבים ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה מכולן, אני נוטה להסכים אך גם להתנות תנאי קטן, וזאת לפני שניגש לשאלה – מה אתה אוכל כשאתה קם בבוקר? התנאי הוא מתי אתה אוכל. למה זה חשוב? גם ברפואת הרמב״ם ההנחיות הן להתעמל ולהניע את הגוף לפני האכילה, להשקיט את הגוף ולחזור לדופק מנוחה רגיל ואז לאכול! להלן ציטוט מהלכות דעות חלק ד׳.


עבורי ארוחת הבוקר מגיעה מידי בוקר אחרי פעילות גופנית של לפחות שעה. סדר הבוקר שלי כולל על פי רוב: הליכה, תרגול צ'י קונג או לכל הפחות חימום, אימון כוח של כחצי שעה בין אם בחדר הכושר או אימון קליסטניקס (מתח, מקבילים ועוד אימונים המבוססים על משקל הגוף) ורק אז מגיע זמן ארוחת הבוקר. לכן זוהי ארוחה עשירה בחלבון ולרוב מבוססת חלבון מן החי לספיגה מיטבית.

במאמר זה נבחן ארוחת בוקר לדוגמה שהזנתי למחשב תזונה על מנת שתוכלו לראות מה אני אוכל, כמה אני אוכל ומה גופי מקבל. אציין כי בימות השבוע אני אוכל שתי ארוחות גדולות ביום – ארוחת בוקר אחרי האימון האישי שלי וארוחת ערב גדולה בסוף השיעורים והאימונים שאני מעביר. 

באמצעות סדרת צילומי מסך מתוך הכרונומטר, ללא ספק מחשב התזונה המועדף עלי בשל היותו כלי מקצועי ומדוייק, כפי שתראו הוא נותן עומק של מידע המאפשר לנו, במקום לנחש – לדעת בדיוק מה נכנס לגוף. כמובן ששאלת הספיגה ואיכות העיכול נשארת פתוחה, אבל לדעת מה נכנס, זאת בהחלט נקודת התחלה טובה.

בחינת תוצאות מחשב תזונה מה קיבלתי מארוחת הבוקר?

להלן הנתונים המראים את הפעילות הגופנית שביצעתי לפני הארוחה, איכות ומשך השינה בלילה שעבר ומדדים נוספים שנלקחו מאינטגרציה לשעון הגרמין והם משקפים תמונת מצב עד לשעת הארוחה.

מחשב תזונה

ניתן לראות כי הבוקר הפעילות הגופנית הייתה קצרה וממוקדת – בסך הכל 54 דקות מתוכן אימון כוח של כ 25 דקות בלבד. עבורי זה המינימום עליו אני מקפיד גם בימי סידורים, נסיעות וכדומה.

בסקציה הבאה תוכלו לראות מה אכלתי, וכמה אכלתי מכל רכיב בארוחה: 

הדבר החשוב ביותר בצורת ניטור זו היא היכולת לבחון את הוצאת האנרגיה Energy Expenditure מול צריכת הקלוריות ולדעת (לא לנחש) שאני אכן נותן לגופי במדויק את מלא צרכיו לא פחות ולא יותר. ועכשיו בואו נבחן מה קיבלתי מארוחת בוקר ברמת הנוטריאנטים.

התמונה הגדולה מלמדת כי סף הקלוריות עומד על 1853, זה טיפה פחות ממחצית מסך הקלוריות שאני זקוק לו מידי יום – 107 גרם חלבון שזה כמחצית הצריכה היומית עבורי. הנקודה המעניינת יותר היא חלק המוגדר Nutrition Score, כל הערכים הנמצאים במעקב כגון: בריאות העצם, צרכים מטבוליים, משק נוגדי החמצון, תמיכה במערכת החיסון וסך המינרלים, ויטמינים ואלקטרוליטים הנמצאים בין 60%-90% וזה מארוחה אחת בלבד!

לפניכם פירוט של הויטמינים והמינרלים דרכם נוכל לשקף אף תמונה מפורטת יותר.

נקודה חשובה נוספת היא איזון, למען האמת גוף האדם אבולוציונית יודע להתמודד עם חסרים לפחות בטווח הקצר, אך חוסר איזון של חומצות שומן חיוניות- אומגה 3 מול אומגה 6, איזון אבץ נחושת וכולי כולם קריטיים להומאוסטזיס – מצב של שגשוג ובריאות מיטבית. בתחתית עמוד ההזנה תמצאו את המדדים החשובים האלו מרוכזים תחת השם Nutrient Balance בכמה עיגולים המדגימים בדרך גרפית פשוטה וקלה לליקוט מידע במבט חטוף.

בהשוואה בין תצלום המסך למעלה לתצלום למטה תוכלו לראות עד כמה התוסף ״מינרל קומפלקס״, ממנו אני לוקח כמוסה ביום אכן במקומו ותורם לאיזון הערכים המושגים באמצעות תזונה נקיה איכותית ומוקפדת. 

ניתן להבחין בשיפור באיזון אבץ מול נחושת וסידן מול מגנזיום. חשוב לזכור כי תזונה איננה יומית. למעשה נכון לבחון לכל הפחות שבוע מלא של אכילה אז קצרה היריעה למעקב שבועי במאמר בודד.
אשתף כי בעבודה עם מחשב תזונה כל אחד ואחת מכם יכולים להגיע לאיזון קרוב או לפחות שואף לשלמות, סך חלבונים ומפרט חלבונים מדויק על מנת לבנות את גופכם. 

אחד הדברים החוזרים בקליניקה במסלול לאריכות ימים זה שכעבור 4-6 חודשים בהם אנו מנהלים מעקב ומוודאים כי הביוכימיה של המטופל/ת במצב אופטימלי, והסטטוס נוטריאנטים תקין לגמרי, הם כולם חווים רמות אנרגיה יוצאות דופן, חיוניות קורנת שגם מורגשת וגם נראית לעין.

סיכום מהזנת ארוחת הבוקר למחשב תזונה

התזונה היא נושא מורכב ושנוי במחלוקת יותר מכל קומפוננט אחר המשפיע על בריאותנו ובצדק! לכל אחד גנטיקה, אורח חיים, לו״ז וסטטוס מטבולי משלו ובהתאמה התזונה הנה אישית. לכן אין לראות במאמר זה המלצה אלא דוגמה. ארוחת בוקר היא הדלק שלנו ליום של פעילות ובהתאם לפעילות נכון להתאים את הדלק.

 

המאמר מוגש מאת אמיר פרלמן מומחה לבריאות בדרך הטבע רפואה תזונתית, צמחים ופטריות מרפא. מייסד אי בי אר צמחי מרפא ומנהל המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות.

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

]]>
כולסטרול בקצרה https://perelmantrade.com/2025/04/02/%d7%9b%d7%95%d7%9c%d7%a1%d7%98%d7%a8%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%a7%d7%a6%d7%a8%d7%94/ Wed, 02 Apr 2025 10:48:50 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2083 מי מפחד מ – כולסטרול

השאלה "מי מפחד מכולסטרול"? היא חשובה מסיבה פשוטה – נכון לכתיבת מאמר זה למרות שהרבה דעות הושמעו, מחקרים רבים הדגימו שלאו דווקא כולסטרול הוא הגורם למחלות לב, כלי דם ועורקים. עדיין, רוב הציבור וכן רבים מרופאי המשפחה הממליצים השכם וערב על סטטינים להורדת כולסטרול, משתמשים בהגדרות כגון: הכולסטרול הטוב והכולסטרול הרע. במאמר זה ננסה לתת לכם את מלוא המידע על מנת שתוכלו לכל הפחות לגשת מתוך עמדה מושכלת ועדכנית לנושא חשוב זה.

כולסטרול

מי בכלל צריך כולסטרול ?

אז לפני הכל חובתנו לציין כי ללא כולסטרול אין חיים. זהו רכיב חיוני שגופנו מייצר ולמעשה נכון להבדיל בין כולסטרול המגיע ממזונות שונים, מה שנקרא dietary cholesterol, לבין כולסטרול המופק בגופנו בעיקר בכבד. למעשה הממברנה של כל תא בגוף האדם חייבת כולסטרול, הוא חיוני לאיזון וייצור הורמונים שונים, ייצור ויטמין D ועוד. בקיצור אי אפשר בלעדיו. השאלה אם כך היא: מדוע נרצה להוריד ערכי כולסטרול לכתחילה? התשובה לכך מתחילה במחקרים מאמצע המאה שעברה. מחקרים כדוגמת מחקר פרמינגהם מצאו קורלציה בין כולסטרול LDL לבריאות הלב, וזאת במסגרת מטרות המחקר ליצור אומדן מבוסס ביו-מרקרים זמינים, להערכת הסיכון האישי להתקף לב בהסתכלות עשור קדימה. ומכאן החלה התפיסה כי הכולסטרול בעל הצפיפות הנמוכה – LDL מוגדר ככולסטרול רע.

דרך משקפי ההיסטוריה המדעית-רפואית תפיסה זו הביאה לכמה מהמלצות התזונה הגרועות ביותר שניתן להעלות על הדעת בכל הנוגע לבריאות הלב. הדוגמה המובהקת ביותר לכך היא ההמלצה על צריכת מרגרינה כתחליף לחמאה. 

מרגרינה אמנם אינה מעלה כולסטרול, כנ״ל שמני זרעים שנחשבו ל״ידידותיים ללב״ ויש שעדיין שבויים בדעה זו, מה שנקרא hart friendly oil. גילויי המדע מתחילת המאה ה 21 מדגימים את ההיפך הגמור. לפניכם ציטוט ממחקר שפורסם במרץ 2025 המדבר על חסרים בחומצות C15 המאיצים תהליכי זקנה ומהווים פגיעה בסטטוס הקרדיו מטבולי. באופן אירוני אחד ממקורות המזון האיכותיים ביותר לחומצות C15 זה חמאה!

מלבד זה, שמני זרעים עשירים באומגה 6 ובעשורים האחרונים מחקרים אינספור הדגימו כי יחס לא תקין של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 מול אומגה 6, (ככל שזה סטטוס קבוע ולא אירוע נקודתי כגון ארוחה או יום ספציפי) – סטטוס קוו זה יגרום לעליה בפוטנציאל הדלקתי ויגדיל את הסיכון למחלות דלקתיות שונות ובכלל זה טרשת עורקים.

 

קבוצה לא מבוטלת של רופאים ביניהם ד״ר רוברט לוסטיג, שבמקרה שלו מטבוליזם הוא תחום ההתמחות הנמצא במרכז תפיסת הבריאות שלו, בספרו Metabolic הוא מגלגל את סיפורה של פירמידת המזון, כיצד שמני זרעים הפכו לעיקר השומנים הנמצאים בשימוש בתעשיית המזון כיום ומדוע ההמלצות שכולנו הלכנו על פיהן הביאו ליותר נזק מתועלת, ולראיה – העליה במספר המאובחנים בסינדרום המטבולי, סוכרת מבוגרים type 2 בקרב ילדים ונוער כפי שלא ראינו מעולם בעבר.

 

ד״ר אסים מלהוטרה קרדיולוג בכיר אנגלי ממוצא הודי, פרסם מחקרים המדגימים כי כולסטרול אינו הגורם העיקרי למחלות לב כלי דם ועורקים. כמו כן הוא יצא בקמפיין כנגד שימוש מופרז בסטטינים, ועל העובדה כי רופאי המשפחה אינם נותנים למטופליהם בחירה מושכלת אמיתית על הסיכון סיכוי של לקיחת התרופה. יאמר כי מכל הנטורופטים שזכיתי ללמד במסגרת קורסים והרצאות לא פגשתי רבים שאפילו ידעו מה זה N.N.T, ראשי תיבות ל numbers needed to treat. זהו אומדן המלמד כמה אנשים צריכים לקבל תרופה על מנת למנוע מקרה אחד, במקרה של סטטינים (תרופות להורדת כולסטרול) של התקף לב. לשמחתי כיום בעידן המידע בדיקה קצרצרה בגוגל תעלה את המידע שלצערנו אף אחד מהאנשים שלוקחים סטטינים לא מכיר: התוצאה היא 83. קרי הסיכוי שהתרופה הנפוצה ביותר כיום – סטטינים, אכן תמנע את התקף הלב הבא שלכם הוא 1 ל 83. אם תרצו לבדוק את ארון התרופות האישי שלכם, להלן לינק לאתר thennt.com, אתר שהוקדש להנגשת המידע הזה בדיוק ועושה אבחנה מצויינת בין התועלת למי שידוע ומאובחן עם מחלות לב כלי דם ועורקים ולמי שלוקח סטטינים למניעה רק עקב רמת LDL גבוהה. מצרף עבורכם את שתי התוצאות – הראשונה למאובחנים כחולי לב, והשניה כמניעה למי שמלבד הערכים הגבוהים על פניו נחשב לאדם בריא מטבולית. ערך מעניין נוסף הוא מדד הנזק שבמקרים רבים נקרא (למרות שדווקא באתר זה הערך לא מצויין בראשי התיבות המקובלים) N.N.H – ראשי תיבות של  numbers needed to harm, וכאן מוצגת הסטטיסטיקה של פוטנציאל סבל למטופל/ת כתוצאה מתופעות הלוואי הנגרמות עקב לקיחת כל תרופה. 

ד״ר מלהוטרה אף הוציא סרט בו הוא חושף את המידע שלדאבוננו הציבור אינו מודע אליו כלל ולאמיתו של דבר גם רובם המכריע של רופאי המשפחה לא מכירים. הסרט נקרא בשם הפרובוקטיבי First Do No Pharm. אני מצרף עבורכם את התמונה שהיא גם לינק ובלחיצה עליה תוכלו להגיע לאתר הסרט. באופן אישי אינני נוטה לחשוד בקונספירציות ואני בהחלט מאמין בכל לבי כי רובם המוחלט של ציבור הרופאים חפצים בבריאות הציבור, יצאו ללמוד את מקצוע הרפואה מתוך רצון כנה לעזור לאנשים להיות בריאים. זו אמנם אך דעתי האישית אך אני מאמין שהמפתח הוא ידע, העדר תקציבים למחקר מתחום הרפואה המונעת. כיום רק כ 3% מתקציבי המחקר מוקדש לגישה פרואקטיבית למניעת מחלות בעוד שהחלק הארי מוקדש לפיתוח תרופות לחולי, קרי טיפול מתוך גישה ריאקטיבית לאחר אבחון.

מחשבות לסיכום הנושא

אינני רופא ולכן אינני מוסמך לקחת את ההחלטה האם יש לתת לאדם זה או אחר טיפול תרופתי, אך כמטפל ברפואה משלימה, ובעיקר כאדם החפץ לשמור על בריאותו האישית, בריאות משפחתי ולקדם מודעות לבריאות אני סבור כי, מחובתנו ללמוד לשאול שאלות, לבדוק לעומק כל תרופה המוצעת לנו ולקחת החלטות מושכלות. כיום בעידן המידע הזמין בלחיצת כפתור זה קל מתמיד.

אם לא נמתין לאבחון אלא ננסה ״להקדים תזונה למכה״ ונשמור על אורח חיים בריא במובן הרחב של המילה, מתוך גישה של בריאות שלמה אותה אנו מיישמים בקליניקה שלנו ואף מלמדים בקורס טוטאל וולנס, נוכל לחסוך סבל רב והוצאה כספית אדירה, אשר ללא ספק מהווה נטל כבד על הקופה הציבורית גם בישראל.
והכי חשוב להנות מתוחלת חיים ותוחלת בריאות טובים יותר.

 

המאמר מוגש מאת אמיר פרלמן מומחה לבריאות בדרך הטבע רפואה תזונתית, צמחים ופטריות מרפא. מייסד אי בי אר צמחי מרפא ומנהל המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות.

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

]]>
תזונת פלאו אוטואימונית (Autoimmune Paleo Diet) https://perelmantrade.com/2025/03/25/%d7%aa%d7%96%d7%95%d7%a0%d7%aa-%d7%a4%d7%9c%d7%90%d7%95-%d7%90%d7%95%d7%98%d7%95%d7%90%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%99/ Tue, 25 Mar 2025 11:54:41 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2051 תזונת פלאו אוטואימונית 

תזונת פלאו | בחזרה לשורשים

תזונת פלאו, הידועה גם כתזונה הפליאוליתית או תזונת האדם הקדמון, מתבססת על הרעיון לחזור למקורות התזונה של אבותינו הקדמונים, הציידים-לקטים. מטרתה היא לאכול כמו שאכלו בתקופת האבן הקדומה, לפני ההתפתחות החקלאית והתעשייתית ששינתה באופן משמעותי את הרכב המזון שלנו.

כאשר אנחנו מצוותים את המילה אוטואימונית לפלאו מדובר על תשלובת של שתי גישות תזונה- האחת, פלאו, והשניה, דלת לקטינים. ייחודו של שילוב זה הוא וויסות הפעולה החיסונית במצבים שונים. ישנן כמה גרסאות שונות לדיאטה זו, אך לכולן מאפיינים משותפים. דיאטת הפליאו כוללת אכילת מוצרי בשר, ירקות ופירות והימנעות מאכילה של מזון מעובד, מוצרי חלב, קטניות ודגנים.

תזונת פלאו מציעה גישה טבעית ומאוזנת לתזונה, שמבוססת על עקרונות של מזון טבעי ובריא. היא לא רק מתמקדת במה לא לאכול, אלא גם בוחרת בקפידה את המזון שאנו צורכים, בשאיפה לשמור על איכות חיים גבוהה ובריאות כללית.

תזונת פלאו

 

היתרונות בתזונת פלאו :

  1. טבע ובריאות: תזונת פלאו שמה דגש על מזון טבעי ומניעת מזון מעובד, מה שמוביל לתזונה בריאה יותר עם פחות כימיקלים ותוספים מלאכותיים.
  2. תמיכה בניהול משקל: צריכה מוגבלת של פחמימות מעובדות ודגנים עשויה לסייע בניהול משקל ובשמירה על רמות סוכר יציבות בדם.
  3. שיפור בריאות המעי: תזונה עשירה בירקות ובמידה גם פירות, מסייעת בתמיכה במערכת העיכול, במיקרוביום ושמירה על בריאות המעי.
  4. איכות חיים טובה יותר: שמירה על עקרונות תזונת פלאו עשויה להוביל לשיפור באנרגיה, שינה ותפקודו הכללי של הגוף.

 

תזונת פלאו טבעית ונכונה| מה היא? 

עקרונות תזונת פלאו:

  1. מזון טבעי ולא מעובד: תזונת פלאו מדגישה את הצורך בצריכת מזונות טבעיים וללא עיבוד תעשייתי. זה כולל ירקות, בשר רזה, דגים, מעט פירות, אגוזים וזרעים.
  2. הימנעות מדגנים וקטניות: תזונת פלאו ממליצה להימנע מצריכת דגנים וקטניות, אשר נחשבים כמוצרים חקלאיים שנכנסו לתזונה האנושית רק בתקופה המודרנית.
  3. שומנים בריאים: הדגש בתזונת פלאו הוא על צריכת שומנים בריאים כגון שמן זית, שמן קוקוס ואגוזים, ולא על שומנים רוויים ומוקשים כמו קנולה, חמניות או תירס.
  4. הימנעות ממזונות מעובדים וסוכר: מניעה מוחלטת ממזונות מעובדים, כולל סוכרים ותוספי מזון מלאכותיים.

 

מה זה אומר פלאו אוטואימוני | דגשים חשובים בנוגע לתזונה תומכת חיסונית:

כאשר עולה החשד כי יש רקע של תפקוד חיסוני לקוי, אנחנו בקליניקה של EBR משלבים בין תזונת הפלאו לבין התזונה דלת הלקטינים שכן תומכת במערכת החיסון ובה נוריד את כל מה שעלול לעורר את הפעילות של מערכת זו. לכן, על כל הדגשים של התזונה הפלאוליטית, אנחנו נוסיף כמה דגשים שיסייעו לתפקוד החיסוני, כמו:

  1. מוצרי חלב– הגבילו כמות והעדיפו מוצרי איכות לא מעובדים. עדיפות לאחוזי שומן גבוהים, לכבשים או עיזים או באפלו. מה מותר? פרמז'ן, חמאה, גהי, חמאת בפלו, יוגורט עיזים טבעי ושמן, קפיר עיזים או כבשים, יוגורט קוקוס, מוצרלה באפלו, שמנת אורגנית, גבינה אורגנית.
  2. ירקות עיקריים:
  • משפחת המצליבים: ברוקולי, כרוב ניצנים, כרובית, באק צ'וי, כל סוגי הכרובים, אורוגולה, גרגר נחלים, קולורבי, צנונית, קייל, כרוב כבוש, עולש, קימצ'י.
  • ירקות עליים: עלי בייבי, כל סוגי החסה, אנדיב, שומר, פטרוזיליה, בזיליקום, נענע, פרילה, אצות.
  • ירקות נוספים: סלרי, בצל, כרישה, עירית, גזר טרי, עלי גזר, ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, לבבות דקל, כוסברה, במיה, אספרגוס, שום, פטריות (מלבד שמפיניון).
  1. ירקות שנעדיף *לא* לצרוך: שעועית ירוקה, נבטי קטניות או דגנים (נבטים סיניים, נבטי עדשים..), מלפפונים, זוקיני, קישוא, דלעת, מלון, חציל, עגבניות (או לפחות להוציא את הזרעים מבפנים), פלפלים על סוגיהם (ניתן במידה אדום/צהוב/כתום ואלה שאינם מכילים ירוק כלל, אף לא פס. יש לנקות זרעים היטב), גוג'י ברי.

חשוב מאוד להימנע מירקות ממשפחת הסולניים ומירקות בעלי גרעינים / זרעים בפנים (פלפל, חציל, עגבנייה, תפוח אדמה..). ניתן במידה אם:

פלפל- ניתן לאכול אדום/צהוב/כתום אך יש לוודא שהוא ללא ירוק כלל! בשל!

עגבנייה- יש להוציא את הזרעים!

תפו"א- יש לאכול רק כשהוא טרי, לא נבוט כלל ולא ירוק כלל!

**דרך טובה להפחתה משמעותית של לקטינים המעוררים את מערכת החיסון במזונות אלו הם קילוף והוצאת הזרעים או התססה. כך שאם ממש בא לכם ירק מהרשימה, ניתן לצרוך בצורה המותססת או הקלופה. במידה.

 

ממה יש להימנע?

  • לחם
  • דגנים (אורז, שיבולת שועל, כוסמת, קינואה..)
  • קטניות (חומוס, אפונה, עדשים, שעועית, מאש..)
  • מוצרי חלב רזים וחלב ניגר
  • זרעים ואגוזים קלויים (פיצוחים..)
  • סוכר מעובד (עוגות, עוגיות, חטיפים..)
  • שמנים צמחיים מזוככים (קנולה, חמנייה, תירס..)
  • מזונות אלרגניים: בוטנים, תירס, חיטה, סויה, חלב ניגר, מונוסודיום גלוטומט, חומרי משמרים, צבעי מאכל וכיו"ב.
  • מזון מעובד, מתועש, ארוז, מוכן..
  • אלכוהול, שתיה קלה..

מה כן אוכלים?

  • ביצים אורגניות ללא הגבלה
  • דגי ים (בס, סלמון, קוד, לוקוס..)
  • בשר מרעה אורגני (חי בריא, מרעה גולן או מרינדו לדוגמא)
  • הודו ועוף אורגני של לולו
  • טונה או סרדינים של אורטיז (שימורים)
  • איברי פנים, כבד (עדיפות לבקר)
  • ירקות עליים: חובזה, חסה, רוקט, בצל ירוק, שמיר, כוסברה..
  • ירקות מצליבים: כרוב, כרובית, ברוקולי, לפת, קולורבי, צנון..
  • ירקות פחמימתיים: בטטה כתומה או סגולה, גזר, סלק, בצל, עגבניה ופלפל. תפו"א במידה.
  • ירקות שורש: ארטישוק ירושלמי, שורש פטרוזיליה או סלרי, ג'ינג'ר, כורכום..
  • אספרגוס, נבטים סיניים, נבטי צנונית, נבטי קייל, נבטי חמניה.
  • פטריות- פורטבלו, מלך היער, ארינג'י, שיטאקה (מלבד שמפיניון)..
  • גבינות צאן קשות ושמנות
  • גבינות שקדים, קשיו או מקדמיה
  • חמאה / גהי
  • דבש טהור, מייפל טבעי
  • שמן זית / קוקוס
  • אגוז מקדמיה / מלך / ברזיל (2 ביום) / גרעיני דלעת או חמנייה
  • בצל, שום
  • פירות מועדפים: אוכמניות, תותים, פטל, דובדבנים, פירות יער, שזיף, אננס, פפאיה- חצי כוס עד כוס וכארוחה בפני עצמה. 1-2 מנות ליום ולא יותר.
  • אבוקדו
  • אצות
  • טחינה -מעט (2-3 כפות בשבוע)
  • לצמחונים בלבד- טופו.

 

לסיכום, גם אנחנו משתמשים בתזונה זו ככלי טיפולי בקליניקה שלנו ובוחנים האם היא הדבר הנכון עבור המטופל. תזונת פלאו צוברת פופולריות הולכת וגוברת בקרב שוחרי הבריאות, הודות ליתרונותיה הרבים. מדובר בגישה אשר משלבת את תזונת האדם הקדמון ותזונת דלת הלקטינים של ד"ר סטיבן גנדרי. התזונה מתמקדת בצריכת מזון טבעי ולא מעובד, תוך הימנעות ממזונות מתועשים, מהנדסה גנטית, ריסוסים וחומרי שימור מלאכותיים. עקרונות השיטה מבוססים על חזרה למקורות, תוך הסתמכות על מזון שהאדם הקדמון צרך בטבעיות. היתרון המרכזי של תזונה זו היא חיזוק המערכת החיסונית וכן איזון של הגוף מבלי להחסיר אף רכיב תזונה חיוני.

 

המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

]]>
תזונה פסקו צמחונית (Pesco-Vegan Diet) https://perelmantrade.com/2025/03/25/%d7%aa%d7%96%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%a4%d7%a1%d7%a7%d7%95-%d7%a6%d7%9e%d7%97%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%aa-low-lectin-diet/ Tue, 25 Mar 2025 11:51:38 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2045 תזונה פסקו צמחונית

תזונה פסקו צמחונית (פסקטריאן-ויגן) היא תזונה הדומה מאוד באופיה לתזונה טבעונית רק כן מכילה דגי ים, ביצים ודבש. אין התזונה מכילה כלל מוצרי בשר או חלב. למרות שלא בכל מקום ישנה הגדרה לסוג תזונה זו, זה הוא שמה המקצועי וכדאי להכיר. להבדיל מתזונה טבעונית קלאסית, תזונה זו מכילה מקורות איכותיים לאומגה 3, לחלבונים בזמינות ביולוגית טובה, מינרלים ונוטריאנטים זמינים יותר.

יחד עם זאת, כדי להרוויח באופן מלא את כל רכיבי ההזנה לטובת בריאותנו, חשוב לעשות תזונה זו באופן בריא ולא מזיק שכן צריכה לא נכונה של מזונות הנכללים בקטגוריה יכולה להזיק יותר מלהועיל.

זכרו, תזונה נכונה ובריאה מכילה מזון גולמי, טרי, מגוון, מאודה, מוקפץ, חמים.

 

למה תזונה פסקו צמחונית נחשבת לטובה?

היתרון העיקרי של תזונה זו הוא שהיא מספקת את כל היתרונות הבריאותיים של תזונה צמחונית, כמו הפחתת הסיכון למחלות כרוניות, שיפור בריאות הלב ומערכת העיכול, תוך שמירה על צריכת חלבון איכותי ומקורות אומגה-3 מהדגים. בנוסף, הוספת ביצים ודבש לתזונה מספקת מקור לחלבונים, ויטמינים כמו B12, ברזל וויטמין D, אשר עשויים להיות פחות זמינים בתזונה צמחונית קפדנית. תזונה זו מהווה איזון טוב בין שמירה על עקרונות של תזונה טבעונית לבין השגת יתרונות נוספים שמספקים דגים ומזון מן החי.

 

מה נחשב לפסקטריאני או טבעוני/ויגן ועדיין, לא נרצה לצרוך?

  • מוצרים מעובדים המכילים רכיבים שאינם מוכרים לכם בשמם.
  • חומרים משמרים וצבעי מאכל.
  • דגי בריכה המכילים רמות גבוהות של רעלנים, זיהום ואנטיביוטיקה. אך ורק דגי ים.
  • פשתן שכן השומן שלו מאוד רגיש לחמצון ועלול לגרום ליותר נזק מתועלת.
  • חיטה ומוצריה כולל חיטה מלאה- בורגול, פסטה, םתיתים, קוסקוס, מאפים..
  • סוכר כולל סוכר חום- מאפים, עוגיות, עוגות, חטיפים..
  • סוכרים כהליים \ ממתיקים מלאכותיים- סורביטול, מלטיטול, אספרטיים..
  • משקאות ממותקים, מוגדים או דיאט
  • שמני זרעים- זרעי ענבים, קנולה, סויה, תירס, חמנייה..
  • אגוזים שעברו קלייה (פיצוחים).
  • מזונות מטוגנים, מעובדים..

תזונת פסקו צמחונית אז מה אוכלים בה אם כן?

  • דגי ים בלבד כמו: סלמון, בס, הרינג, פורל, דניס, קוד, טונה (טונה במידה). דגים הם בסיס התזונה ומקור חשוב לאומגה 3 וחלבון איכותי.
  • ירקות מכל הצבעים והסוגים- לבנים, ירוקים, כתומים, אדומים, סגולים, צהובים. ירוקים: קייל,  אבוקדו , תרד (עשיר בברזל), נבטים ונבטוטים, ברוקולי, כרוב, חסה, קישוא, פטרוזיליה, כוסברה, עירית, בצל ירוק, מלפפון, ,בזיליקום, עלי בייבי, נבטים, סלרי, שמיר, רוקט, עלי בייבי. לבנים: לפת, שומר, שום, בצל, קולורבי, כרישה, ארטישוק ירושלמי, כרובית. כתומים ואדומים: גזר, דלעת (רגילה, ערמונים, דליקה, ספגטי), בטטה, דלורית, פלפל כתום ואדום, עגבניה, סלק, חציל.
  • פירות מכל סוג, במידה. תפוח, אננס טרי, אפרסק, אפרסמון, ליצ'י טרי, משמש, תמר, קוקוס, בננה, פירות הדר, לימון, אשכולית אדומה ולבנה, תפוז סיני, אננס, ענבים, גויאבה, חרוב, מלון, דובדבנים, קיווי, אגס, שזיפים, מנגו, פפאיה, פירות יער: אוכמניות, חמוציות וכו'. פירות יבשים: צימוקים, משמשים, חמוציות, תמרים, דומדמניות, גוג'י ברי. וכן כל סוגי הפירות.
  • דגנים מלאים: קינואה, אורז מלא (עגול, פרא, בר, יסמין, אדום או בסמטי), דוחן, כוסמת, טף, גריסי פנינה, שיבולת שועל/קוואקר, אמרנט, טפיוקה. פסטות עדיף מקמח כוסמין ולחם עדיף מחמצת שיפון או כוסמין.
  • קטניות: סויה (אדממה, טופו), עדשים שחורות, כתומות, ירוקות, חומות וצהובות, שעועית מש (ירוקה או שחורה), שעועית אזוקי אדומה, לבנה ושחורה, אפונה, פול, חומוס, תורמוס.
  • שילוב של דגן מלא + קטניה יתקבל בגוף כחלבון מלא.
  • תחליפי חלב וגבינות לא מעובדים שאינם מכילים סוכר או שמני זרעים: חלב סויה, חלב אורז, חלב שקדים, חלב שיבולת שועל, חלב אגוזי לוז, גבינת קשיו, גבינה על בסיס טופו, גבינות על בסיס שקדים, מקדמיה או כל אגוז אחר.
  • זרעים ואגוזים: אגוזי מקדמיה, אגוזי ברזיל, מלך, פקאן, שקדים, גרעיני דלעת, חמנייה, שומשום מלא, לוז, ערמונים, זרעי צ'יה.
  • ממרחים: שקדייה, טחינה משומשום מלא, ממרחי טופו, אבוקדו, ממרחי אגוזים, חומוס ביתי, פסטו, ממרחי אגוזים, ממרחי ירקות (פלפלים, קישואים, ארטישוק..).
  • שמנים ושומנים בכבישה קרה לדוגמא: שמן זית, שמן קוקוס, זיתים נקיים מחומרים משמרים וצבעי מאכל.
  • ממתיקים: מולסה (עשיר בברזל), סילאן, מייפל אמיתי, סטיביה.
  • משקאות: מים! וגם חליטות: נענע, מרווה, לוונדר, לואיזה, מליסה, זוטה לבנה, ורד הבר למון גראס, לימון, תה ירוק, חליטת פירות אדומים ועוד.
  • תבלינים: כורכום, זרעי חרדל, זרעי שומר, כמון, עלי דפנה, שום, עירית, טימין, כוסברה, פטרוזילה, אורגנו, בזיליקום, שמיר, עלי דפנה, סומק, אניס, קארי, חוויאג', ג'ינג'ר, פלפל, קינמון, רוזמרין, מוסקט ועוד.
  • סופר פודס: עשב חיטה (מאוד מומלץ לניקוי בבוקר), פולן, ספירולינה, כלורלה, מורינגה, קייל, ברוקולי, מאקה, קקאו, גוג'י ברי, פירות יער על כל זנם, ארוניה, נוני, חרובים ועוד
  • אצות: קומבו, נורי, וואקמה וכו .
  • פטריות: שיטאקי, מיטאקי, פטריות יער, ארינג'י, פורטבלו וכל פטריה מלבד שמפיניון הנחשבת לבוסר.

תזונה פסקו צמחונית

לסיכום, תזונת פסקו-ויגן מציעה גישה מאוזנת וברת קיימא, המשלבת את היתרונות של תזונה צמחונית עם צריכת דגים, ביצים ודבש, ומספקת מקור לחלבון, ויטמינים ומינרלים חיוניים. השיטה תורמת לשיפור בריאות הלב, מערכת העיכול ומפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות. בקליניקה שלנו, אנו משתמשים בתזונה זו ככלי טיפולי כאשר אנו מזהים שזו הגישה המתאימה ביותר למטופל, תוך שימת דגש על צרכים תזונתיים אישיים ושמירה על בריאות אופטימלית. תזונה זו משמשת כפתרון עבור אנשים המעוניינים לשפר את בריאותם הכללית, לשמור על גיוון תזונתי ולסייע בהפחתת דלקתיות או בעיות עיכול.

 

המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

]]>
תזונה דלת לקטינים (Low-Lectin Diet) https://perelmantrade.com/2025/03/25/%d7%aa%d7%96%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%93%d7%9c%d7%aa-%d7%9c%d7%a7%d7%98%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%9d-macrobiotic-diet-2/ Tue, 25 Mar 2025 11:48:38 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2037 תזונה דלת לקטינים

תזונה דלת לקטינים היא גישה תזונתית המתמקדת בהימנעות או בצמצום של לקטינים – חלבונים צמחיים הנמצאים במזונות כגון קטניות, דגנים, ירקות ממשפחת הסולניים ואגוזים מסוימים. לקטינים עשויים לגרום לרגישויות במערכת העיכול, לפגוע בספיגת נוטריאנטים ולתרום לתהליכים דלקתיים בגוף. תזונה זו מבוססת על צריכת מזון טבעי, לא מעובד, הכולל ירקות דלי לקטינים, בשרים, דגים, ביצים, שומנים בריאים ופירות מסוימים. בשונה מתזונות אחרות, היא אינה מתמקדת באחוזי פחמימות, חלבונים או שומנים, אלא באיכות ובסוגי המזון הנבחרים. רבים מדווחים על שיפור בעיכול, ירידה בתסמינים דלקתיים ושיפור ברמות האנרגיה לאחר מעבר לתזונה זו. עם זאת, חשוב להקפיד על איזון תזונתי ולוודא שלא נוצרים חוסרים בויטמינים ומינרלים חיוניים.

בעיות בריאות רבות עלולות להיגרם בעקבות לקטינים ולכן, תזונה דלת לקטינים עשויה לעשות שינוי מהותי לטובה בבריאותם של רבים גם כאשר אינם מודעים לכך כלל. מאמר זה ישמש עבורכם מורה נבוכים בנוגע למה הם לקטינים וכיצד תוכלו לדעת האם תזונה דלת לקטינים או אולי אף הימנעות גמורה נכונה עבורכם.

לקטינים
לקטינים – מי אתם?

כל הדברים החיים בנויים לשרוד. בעלי חיים שונים חומשו בשלל כלים כדי לאפשר להם להתמודד מול טורפים. כלים כגון: טפרים, זריזות, כוח, ארס, יכולת הסוואה ועוד מאות כלים ואסטרטגיות שונות.

אבל מה לגביי צמחים? איך הם מגינים על עצמם? זה קל מאוד להאמין שחלק גדול מעולם הצומח נוצר לצורך מזון, מכיוון שאין לו את היכולת לזוז ולהתגונן, הוא נגיש לכולם וכאשר נאכל נראה שאינו גורם נזק בגוף.

אבל, גם צמחים רוצים לשרוד ולהם אסטרטגיות שונות מהמוכר.

צמחים מייצרים חומרים שונים הנקראים לקטינים, שכן הם משפחה מגוונת של חלבונים שתפקדים הוא להגן על הצמחים מפני טורפים ומזיקים. הלקטינים, נמצאים ברוב הצמחים אך בכמות רבה אף יותר בדגנים, קטניות וצמחים ממשפחת הסולניים וכן פירות מסוימים וכן מטרתם היא לפגוע בנו, ה״טורפים״ בכדי למנוע פגיעה בצמח. אפשר לומר שלקטינים הם ״נשקים ביולוגיים״ שהצמח מייצר על מנת להגן על עצמו בשביל שיוכל לשרוד כדי להתרבות.

 

כיצד לקטינים משפיעים על גוף האדם?

ישנם מספר דרכים בהם לקטינים עלולים להזיק לגוף האדם :

מניעת ספיגת נוטריאנטים

סוגים מסויימים של לקטינים יכולים למנוע מהגוף לספוג נוטריאנטים (ויטמינים, מינרלים..) בעלי ערך תזונתי רב, מה שבסופו יכול להביא לבעיות בריאות שונות ומגוונות.
תפקידו ההגנתי של הלקטינים הוא להפריע לתקשורת הבין תאית בעזרת יצירת חורים בדופן המעיים ויצירת תסמין הנקרא מעי דליף. מנגנון זה הוא העיקרי בדרכי הפעולה של הלקטינים. הלקטינים מסוגלים להפריד את החיבורים ההדוקים בין התאים היוצרים את הגבול הרירי במעיים, מה שמאפשר לחלקיקים גדולים לחדור מהמעי לזרם הדם וליצור בעיות.

חקיינות מולקולרית
בדרך זו, צמחים מייצרים מולקולות זהות לחלבונים בגוף האדם וכאשר המולקולות הללו עוברות את ממברנת המעי ונכנסים למחזור הדם הן יכולות להפעיל או לכבות מנגנונים שונים. לדוגמה, הצמח יכול למנוע מהגוף לשחרר אינסולין, ובכך לגרום לגוף להפוך את הסוכר לשומן, וזאת בניסיון ״להחליש את האויב״. דוגמא נוספת היא רמת הידמותם של להקטינים לרכיבים הנקראים ליפופוליסכרידים ועל כך מערכת החיסון מזהה אותם כפולש זר, תוקפת אותם כאילו היו חיידק או וירוס החדר לגוף ובעקבות כך ליצור דלקת ותגובה חיסונית. הלקטינים דומים מאוד לרכיבים הנמצאים באיברים ומערכות חיוניות כמו מערכת העצבים והמפרים, הם נקשרים ויוצרים בעיה תפקודית באותן המערכות.

רעילות גבוה
בנוסף לכך, ישנם לקטינים רעילים במיוחד. לדוגמה, הלקטינים שבזרעי הקיקיון (קיק) המכילים לקטין רעיל בשם ריצין, רעילותו היא כה גדולה שאם משווים אותו לרעלים אחרים, הוא פי 6000 יותר רעיל מציאניד, ופי 2000 יותר מארס של נחש הקוברה.

תקשורת בין תאית
ללקטינים היכולת לקטוע ולשבש את התקשורת הבין תאית או לגרום לתגובות אלרגניות ודלקתיות. לדוגמא, כאשר הלקטינים נקשרים לחומצה סיאלית, המידע שהעצבים מעבירים זה לזה נחסם ולא מועבר, מה שעלול לבוא לידי ביטוי בערפול מוחי Brain Fog.

קשירת פתוגנים
לקטינים עלולים להקל על התחברותם של וירוסים וחיידקים למטרותיהם, מה שעלול ליצור חולי חוזר והדבקה חוזרת.

תסמינים, מחלות ומצבים דיאגנוסטים העלולים להיגרם מעודף לקטינים:

האם כדאי להימנע מ לקטינים?

חשוב לזכור שאם לקטינים נמצאים כמעט בכל הצמחים, משמע, הלקטינים נמצאים גם במזונות אשר מוכרים כחלק אינטרגלי מתזונה בריאה ולכן הימנעות מלקטינים היא לא דבר שכולם צריכים לדאוג ממנו. יחד עם זאת, חשוב להבין כי במצבים של רגישות ללקטינים יש להימנע בצורה גורפת. כך דוגמה המוכרת לרבים היא מחלת ציליאק, שבה קיימת רגישות לגלוטן שהוא לקטין אשר מצוי בחיטה ובדגנים אחרים.

אם גופכם יצא מאיזון וחווה את אחד מהתסמינים או המחלות בטבלה (מעלה), כדאי שתכירו את התכנית לריפוי מלקטינים. עקבו אחר השלבים, תתארגנו מראש והקפידו על הכללים. חשוב לעשות את התכנית על פי שלביה כדי להוריד את רמת הלקטינים וכן לאחר מכן יהיה ניתן לחזור בכחמה, מודעות והגבלה גם ללקטינים.

 

התכנית להורדת הלקטינים

ראשית, הנה כמה כללים:

  1. הדברים שאתם מפסיקים לאכול משפיעים הרבה יותר על בריאותכם מהדברים שאתם מתחילים לאכול.
  2. הבינו את החשיבות בהזנה של החיידקים הטובים שלכם כדי שאלה יזינו אתכם חזרה ויבטיחו את הבריאות שלכם. נסו להמנע משימוש באנטיביוטיקה אלא אם אין ברירה וחזקו את התפתחות החיידקים הטובים עם נוכחות סיבים בתזונה ובמידת הצורך, תתספו.
  3. יש להקפיד על צריכה נבונה של פירות שכן מזון זה איפשר לאבותנו הקדמונים לצבור שומן במהירות לזמני חירום. יש לאכול פירות במידה, במצב בשל ולא בוסר וכן אך ורק בעונתם. פירות בוסר ואלה שאינם גדלים בעונתם מכילים רמות גבוהות של לקטינים. חשוב- צמצום אכילת פירות ואכילתם מדי פעם, כמו ממתק, ללא מזון אחר ליד, רק בשלים ובעונתם.
  4. אתם אוכלים את מה שהדבר שאתם אוכלים אכל קודם. אם החיה ניזונה כהלכה, תקבלו גם אתם את יתרונות ההזנה. אם החיה ניזונה ממזון מעובד, זול, תרופות וחיה בחוסר איזון הורמונלי או סביבה דלקתית גבוהה, כך יעבור גם אליכם.
  5. סילוק רוב הלקטינים, מזון מהונדס גנטית, פירות וירקות מרוססים בהדברה ושומן רוויי.
  6. סילוק סוכרים וממתיקים מלאכותיים.
  7. צמצום מזונות המכילים אומגה 6 ולהרבות במזונות המכילים אומגה 3.
  8. אכילת דגי ים העשירים באומגה 3 והמנעות מאכילת דגי בריכה הדלים בנוטריאנטים ועשירים בכימיקלים ורעלנים.
  9. אכילת בשר אדום מרעה ולא תעשייתי וכן הכירו את תקן "חי בריא" המבטיח את איכות הבשר ומרמז על התזונה של הפרה (עשב ולא דגן מהונדס המכיל לקטינים) ושימוש בתרופות מסויימות.
  10. אכילת עוף אורגני (כמו זה של משק לולו) וביצי חופש אורגניות.
  11. הימנעות ממוצרים המשבשים את המערכת ההורמונלית.
  12. ריבוי אכילה של עלים ירוקים, מצליבים ושורשים.
  13. התבססו על שילוב חלבון וירקות במקום פחמימות – יעזור לכם בעיכול טוב יותר.
  14. מעבר ממוצרי חלב פרה לחלב כבשים או עיזים מסוג אורגני כדי להבטיח פחות לקטינים וגם, הגבילו בכמות את כל מוצרי החלב מלבד חמאה אורגנית וגהי והעדיפו גבינות קשות שמנות.
  15. התססה מצמצמת באופן ניכר את השפעת הלקטינים. כך שאם ממש בא לכם פרוסת לחם, עדיף שתהיה מחמצת. כך גם ניתן לשלב ירקות מותססים בתזונה- גם יעזור לנו לפירוק הלקטינים בירקות בעייתיים וגם לשגשוג המיקרוביום.

מה בתכנית סילוק לקטינים?
מזונות מותרים:

  1. שמנים– שמן זית כתית מעולה, שמן קוקוס, חמאה, שמן אבוקדו.
  2. ממתיקים (במידה ולא כל יום)- מונק פרוט, צמח הסטיוויה.
  3. אגוזים– מקדמיה, מלך, פקאן, פיסטוק, קוקוס, אגוזי לוז, ערמונים, אגוזי ברזיל (2 ביום), צנוברים (במידה).
  4. חלב קוקוס לא ממותק, קרם קוקוס.
  5. זיתים (ללא חומרי שימור או צבע).
  6. שוקולד מריר מעל 70% ולא יותר מ30 גרם ליום, ללא סוכר.
  7. חומץ ללא סוכר וללא חומרים משמרים.
  8. צמחי תיבול ותבלינים– הכל מלבד שבבי צ'ילי ומיסו.
  9. קמחים– קוקוס, שקדים, אגוזי לוז, שומשום, ערמונים, בננה ירוקה.
  10. גלידה מחלב קוקוס או עיזים, ללא סוכר.
  11. מוצרי חלב– מעט מאוד. עדיפות לכאלה מותססים, למוצרי כבשים, עיזים או באפלו. פרמז'ן, חמאה, גהי, חמאת בפלו, יוגורט עיזים טבעי, קפיר עיזים או כבשים, יוגורט קוקוס, מוצרלה באפלו, שמנת אורגנית, גבינה אורגנית. גם כאן- החותמת אורגני מעיד לנו על איכות המזון של החיה אשר יצרה את המוצרים.
  12. פירות בכמות מוגבלת ובצורתם השלימה שכן במצב טחון כמו בשייק יש שבירה של הזרעים המכילים לקטינים- אבוקדו, פירות יער, פטל, אוכמניות, תותים, דובדבנים, אגס, רימון, קיווי, תפוח עץ, פירות הדר, נקטרינה, אפרסק, תאנים, משמש, תמרים.
  13. ירקותמשפחת המצליבים: ברוקולי, כרוב ניצנים, כרובית, באק צ'וי, כל סוגי הכרובים, אורוגולה, גרגר נחלים, קולורבי, צנונית, קייל, כרוב כבוש, עולש, קימצ'י. ירקות עליים: עלי בייבי, כל סוגי החסה, תרד, אנדיב, שומר, פטרוזיליה, בזיליקום, נענע, פרילה, אצות. ירקות נוספים: סלרי, בצל, כרישה, עירית, גזר טקי, עלי גזר, ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, לבבות דקל, כוסברה, במיה, אספרגוס, שום, פטריות (מלבד שמפיניון). פטריות – מזון סופר עשיר בחלבון, סיבים ונוטריאנטים. אכלו ללא הגבלה, גוונו בסוגים והמנעו מצריכת פטריות בוסר כמו שמפיניון. במיה (הנחשבת לפרי) שכן הריר שבה נקשר ללקטינים בצורה חזקה ומסלק אותם מהגוף.
  14. עמילנים– טורטיה (מקמח קסאווה, קמח קוקוס או קמח אגוזים), לחם ובייגל מהקמחים המותרים, טפיוקה, בטטה, לפת, יוקה, שורש סלרי, אפרסמון, דוחן ודורה.
  15. עוף חופש אורגני. תקף לגבי עוף, הודו, שלו וביצים של חיות אלו. ניתן להשיג דרך חנויות טבע או באינטרנט.
  16. ביצי חופש אורגניות. ניתן להשיג דרך חנויות טבע או באינטרנט.
  17. דגים– כל דגי הים, אלה שאינם גדלו בחוות גידול. סוגי דגים מומלצים: דג לבן, בס, הליבוט, שימורי טונה של אורטיז בשמן זית, סלמון נורווגי, סרדינים, אנשובי. ניתן להשיג בכל חנות דגים.
  18. בשר אדום מרעה עשב (חי בריא, מרינדו..). ניתן להשיג בקצביות או דרך האינטרנט.
  19. תחליפי בשר: טופו אורגני, טמפה.

 

מזונות אסורים:

  1. דגנים: חיטה, חיטה מלאה, אורז מלא, שיבולת שועל, כוסמין, שיפון, קמוט, קינואה, כוסמת, שעורה, תירס. מוצרי דגנים: בורגול, קוסקוס, סולת, פסטה, מוצרי תירס כמו פולנטה או טורטיה, פופקורן, לחם, טורטיות, מאפים, דגני בוקר. מה הבעייתיות בדגנים מלאים?  בקליפת הדגן ישנם 3 סוגי כימיקליים שיכולים להוות בעיה. א. פיטאטים- מונעים ספיגת מינרלים בגוף. ב. מעכבי טריפסין- מונעים את פעולת אנזימי העיכול ובכך מונעים את גדילתו והתפתחותו של ה"טורף" או האדם אשר אוכל אותם. ג. לקטינים- מפריעים לתרשורת הבין תאית בגוף בעזרת יצירת חורים במעי והתפתחות מעי דליף בעקבות כך.  הדגנים המכילים את כמות הלקטינים הרבה ביותר הם חיטה, שיפון, שעורה ושיבולת שועל. לעומת זאת, דוחן ודורה הם הדגנים היחידים שאינם מכילים לקטינים. אורז במסתי הודי הוא הזן שמכיל הכי פחות לקטינים והוא זה שמומלץ לצריכה מבין סוגי האורז וכן, חשוב לצרוך בצורתו הלבנה ולא המלאה המכילה את הקליפה והלקטינים בתוכה. אם בכל זאת נפשכם חשקה בדגן כזה או אחר, ניתן להתסיס כדי לפרק את רוב הלקטינים. מחמצת / השמרים המותססים הורסים את הלקטינים וממתנים את השפעתם של אלה הנותרים.
  2. קטניות: קטניות מכילות לקטינים נקודה. עבור צמחונים / טבעונים המתבססים על קטניות יש להפחית לקטינים ממקורות אחרים ולהשתמש בדרכים הכתובות מטה להפחתת כמות הלקטינים בקטניות. מומלץ לצרוך רק לאחר ניקוי של שלושה ימים. סוגי קטניות: אפונה, חומוס, סויה (טופו, אדממה, חלב סויה..), שעועית על כל סוגיה, עדשים על כל גווניהם. ובכל זאת, מה הן הדרכים להורדת כמות הלקטינים בקטניות? א. בישול ארוך. ב. בישול בסיר לחץ, אפילו לכמה דקות מפרק את הלקטינים בכל הדגנים והקטניות מלבד חיטה, שיפון, שיבולת שועל ושעורה (גריסים). ג. התססה / מחמצת שכן השמרים המותססים הורסים את הלקטינים וממתנים את השפעתם.
  3. ירקות ופירות: שעועית ירוקה, נבטי קטניות או דגנים, מלפפונים, זוקיני, קישוא, דלעת, מלון, חציל, עגבניות (או לפחות להוציא את הזרעים מבפנים), פלפלים על סוגיהם (ניתן במידה אדום/צהוב/כתום ואלה שאינם מכילים ירוק כלל, אף לא פס. יש לנקות זרעים היטב), גוג'י ברי. חשוב מאוד להימנע מירקות ממשפחת הסולניים ומירקות בעלי גרעינים / זרעים בפנים. דרך טובה להפחתה משמעותית של לקטינים במזונות אלו הם קילוף והוצאת הזרעים או התססה. כך שאם ממש בא לכם ירק מהרשימה, ניתן לצרוך בצורה המותססת או הקלופה. במידה.
  4. מזונות עמילניים: תפוח אדמה. אם צורכים, ממש מעט ורק כזה שאיננו נבט, איננו בצבע ירוק וללא הקליפה המכילה את כמות הלקטינים הרבה ביותר.
  5. ממתיקים: סוכר, אגבה, ממתיקים מלאכותיים.
  6. אגוזים וזרעים: גרעיני דלעת וחמניה, זרעי צ'יה, קשיו, בוטנים, שקדים בקליפתם שכן בקליפה יש כמות רבה של לקטינים. שקדים ניתן להשרות לילה, לקלף ולאכול מעט ולא כל יום. נתון מעניין: 94% מכלל בני האדם נולדים עם נוגדנים ללקטין המנצא בבוטנים.
  7. שמני זרעים מעובדים: סויה, זרעי ענבים, תירס, בוטנים, חמניות, חריע, קנולה.

 

לסיכום:
תזונה דלת לקטינים איננה נמנעת לחלוטין מלקטינים. טיפול בעודף לקטינים דורש ליווי, אבחון, ניקוי מותאם ושלבי טיפול שונים.
אורח החיים המערבי מביא איתו מגוון רחב של אתגרים בריאותיים. חלק מאוד רחב מהם מתחיל בבריאות מערכת העיכול שלנו וכמו שכבר למדתם, ללקטינים השפעה רבה על תקינות מערכת העיכול והספיגה שלנו. אין לנו דרך לדעת לאילו לקטינים אתם מגיבים ולאילו לא אלא לנסות, לחקור, ללמוד, לגלות ולרפא בעקבות כך. לקטינים נמצאים בלא מעט מזונות מהצומח אך עם התכנית הסדורה שלנו זה לגמרי אפשרי להתנקות מהם ולהביא לכדי שיקום וריפוי. נסו להיצמד לכל הדגשים ולמזונות המותרים והאסורים של כל שלב עד להטבה ו"קצירת הפירות".

 

אנחנו כאן לכל שאלה, צוות EBR.

חשוב להדגיש כי כל המידע המוגש אודות הלקטינים לקוח מתוך ניסיון קליני מקצועי של ענבל ליב פרץ ואמיר פרלמן וכן על עבודתו רחבת הידיים של ד"ר סטיבן ר.גאנדרי.
Reference: Steven R. Gundry, The Plant Paradox: The Hidden Dangers in"Healthy" Foods That Cause Disease and Weight Gain. 2017.

המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

]]>
על תזונה ותרופות https://perelmantrade.com/2025/03/25/%d7%a2%d7%9c-%d7%aa%d7%96%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%95%d7%aa%d7%a8%d7%95%d7%a4%d7%95%d7%aa/ Tue, 25 Mar 2025 11:45:49 +0000 https://perelmantrade.com/?p=2057 על תזונה ותרופות

למה חשוב לבדוק ולהשלים חסרים תזונתיים הנגרמים כתוצאה משימוש ממושך בתרופות?

טיפול תרופתי הוא עבור רבים הכרח כפשוטו ובמקרים רבים זהו טיפול מציל ומאריך חיים אומר אמיר פרלמן מומחה לרפואה תזונתית ומייסד הקליניקה לאריכות ימים בפרדס חנה. אך כמו תמיד לכל מטבע יש שני צדדים ואחד התפקידים של הנטורופת זה השלמה של חסרים שיאפשרו להנות מההטבה של הטיפול ללא הפגיעה של החסרים הנגרמים עקב טיפול תרופתי ממושך. 

ראשית, אנא נכיר מושג עליו נדבר במאמר זה- נוטריאנטים.

נוטריאנטים הם רכיבי תזונה חיוניים שהגוף זקוק להם לתפקוד תקין, צמיחה והתחדשות תאים. הם כוללים פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ומים – כל אחד מהם ממלא תפקיד ייחודי בשמירה על הבריאות. נוטריאנטים מתקבלים מהמזון, מאחר שהגוף אינו מסוגל לייצר את כולם בכמות מספקת. צריכה מאוזנת שלהם חיונית לתפקוד מערכות הגוף, מניעת מחלות ושמירה על אנרגיה ואיזון מטבולי.

במאה העשרים ואחת יותר מאי פעם בעבר, חסרים נוטריאנטיים הם בעיה עולמית. רבים מקרב הציבור בכל גיל, סובלים מחסרים נוטריאנטיים עקב תזונה מערבית מודרנית. תזונה המבוססת על מזון מעובד, על פי רוב עשירה בקלוריות אך עניה בנוטריאנטים. חסרים אלו פוגעים בתפקוד הפיזיולוגי התקין ובסופו של יום גם באיכות חיינו. 

על מנת לשמור על בריאות המוח והקוגניציה (תהליך עיבוד מידע), מערכת החיסון, בריאות השלד ועוד. עלינו לוודא כי אנו נותנים לגופנו את כל אבני הבניין הדרושות לכונן בריאות איתנה. למעשה זה לא מאוד מורכב ובהחלט אפשרי. וזאת משום שחסרים נוטריאנטים ניתנים להשלמה ללא קושי דרך תזונה בהתאמה אישית ו/או במידת הצורך תוספי תזונה בהתאמה אישית. 

נושא שהמודעות אליו עולה בשנים האחרונות הוא החסרים הנגרמים עקב טיפול תרופתי מתמשך. כפי שאמרתי בתחילת מאמר זה במקרים רבים אין מנוס מטיפול תרופתי.  אך על מנת שלא לגרום לבעיות שניוניות שכיחות כגון: התכווצויות שרירים, כאבי מפרקים, רעידות, חולשה והעדר חיוניות עלינו ללמוד מהן ההשלכות של כל תרופה על משק הנוטריאנטים בגופנו ולוודא שאנו מספקים לגופנו את כל אבני הבניין הנדרשות על מנת לשמור על סטטוס נוטריאנטי תקין ובדרך זו להבטיח בריאות מיטבית של האדם המקבל טיפול. 

תמונת מצב תזונה ותרופות

כיום בישראל נמצאות בשימוש מעל 6,000 תרופות. לחלקן  יש פוטנציאל מוכח מחקרית ל"שדידת נוטריאנטים" ולכן ישנה חשיבות להבין מהם החוסרים האפשריים בהתאם לתרופות אותן נוטל המטופל. כדי  למנוע בעיות שניוניות נכון לתת המלצה מושכלת של תזונה ותוספי תזונה.

אחוז גדול בקרב האוכלוסייה הבוגרת משתמש בתרופות באופן קבוע בשל בעיות בריאותיות שונות. לפעמים אלו תרופות מרשם הניתנות בהוראת רופא, אך גם תרופות OTC הנמכרות ללא מרשם עלולות לגרום לחסרים ויש להביא גם אותן בחשבון.   

במקרים רבים רופא המשפחה ימליץ על יותר מתרופה אחת והסטטיסטיקה בארצות המערב וישראל ביניהן מדגימה כי, כמות התרופות הנמצאות בשימוש קבע עולה עם הגיל בעיקר בשל בעיות בריאות שכיחות בקרב מבוגרים כגון: לחץ דם, סוכרת, כולסטרול גבוה, דיכאון, דלקות בדרכי העיכול ועוד. אך בשנים האחרונות  קיימת מגמת עלייה משמעותית גם בקרב האוכלוסייה הצעירה.

למה זה קורה מדוע לתרופות רבות יש תופעות שניוניות בלתי רצויות? 

החסרים נגרמים בשל פגיעה ביכולת הספיגה של אבני בניין חיוניות גם כאשר אנו מקפידים על תזונה עשירה ואיכותית. מדוע? משום שבמקרים רבים מנגנון הפעולה של התרופה יביא לידי פגיעה במטבוליזם או בספיגה של רכיבים תזונתיים חיוניים. דוגמאות שכיחות תהיינה חסר במינרלים כגון: מגנזיום, אבץ, סידן ואשלגן כולם חיוניים לתפקוד תקין של השלד והשרירים. דוגמה נוספת הן משפחות של תרופות שעלולות להוביל בנטילה לאורך תקופה ממושכת לחסר בויטמיני B החיוניים לתמיכה במוח, במערכת החיסון ובשמירה על מערכת העצבים. 

על מנת לסייע לציבור שוחרי הבריאות כמו גם למטפלים ברפואה משלימה להתמודד באופן מדעי ולא בניחושים עם תופעה זו  פיתחנו כבר בשנת 2017 את מערכת הדראג בלנסר. כלי שאנו מעמידים לרשות הציבור ללא עלות מתוך רצון לאפשר לאנשים ליהנות מהמיטב של שני העולמות רפואה משלימה לצד רפואה קונבנציונאלית.  מדובר במערכת אינטאטיבית קלה לשימוש המאפשרת לזהות אינטראקציות בין צמחים או תוספים לתרופות, תוך הנגשת מידע חיוני על  החסרים הנגרמים בשל שימוש ממושך בתרופות. הנקודה החשובה היא העלאת המודעות, בקרב הציבור ובעיקר באוכלוסיה הבוגרת. 

לשם דוגמה, תוכלו לראות בתמונה מטה כיצד  נראה המידע המתקבל מהזנת אחת התרופות הנמכרות ביותר בישראל המשמשת להורדת רמות כולסטרול גבוהה.

התרופה רוזובסטטין שייכת למשפחת הסטטינים המשמשים להורדת רמות כולסטרול וכאן בתמונה נוכל לראות לאילו חוסרים תזונתיים התרופה גורמת בשימוש ממושך. במערכת עצמה ניתן לראות גם התנגשויות (אינטראקציות) בין התרופה לתוספים וצמחי מרפא.

תזונה ותרופות

עבור רבים המידע הזה עשוי להיות משנה מציאות,  נטילה של תוסף קומפלקס מינרלים איכותי, קומפלקס ויטמיני B  וויטמין D לצד שדרוג של התזונה עם מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים אלו יבוא לידי ביטוי בהפחתה משמעותית של תופעות הלוואי המונעות או מגבילות אורח חייב פעיל, ובכך יאפשרו לאורך ימים חיוניות ואיכות חיים טובה יותר.

 

לסיכום

אנו חיים בעידן מופלא בו הידע העומד לרשותנו כגון כלים טכנולוגיים, בדיקות מתקדמות וכלים להנגשת מידע מאפשרים לנו לקבל החלטות באופן אחראי ומדויק מאי פעם , כל שעלינו לעשות זה להשתמש בכלים הזמינים לנו, באופן מושכל לתמוך בבריאותנו, מתוך כוונה לאפשר לכל אחד ואחת מאיתנו ליהנות בכל גיל מכל העושר שסביבנו.

המאמר מוגש באהבה מאת

פרלמן, מומחה לרפואה טבעית
וענבל ליב פרץ ND מנהלת הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו 

יש לכם שאלות בנושא?

מוזמנים להתייעץ איתנו או לכתוב לנו בוואטסאפ במספר 072-3385141

מערכת הדרג בלאנסר עומדת לרשותכם חינם באתר :

www.perelmantrade.com

]]>