חיפוש

ביוטין – ויטמין B7

מידע כללי ותפקידים:
ביוטין, הידוע גם בשם ויטמין B7, הוא ויטמין חיוני מסיס במים הממלא תפקיד מכריע בתפקודי הגוף השונים. הוא מעורב בחילוף החומרים באנרגיה, בסינתזה של חומצות שומן ובחילוף החומרים של חומצות אמינו וגלוקוז. ביוטין תומך גם בבריאות השיער, העור והציפורניים.

ספיגה:
ספיגת ביוטין מתרחשת בעיקר במעי הדק באמצעות תהליך הנקרא דיפוזיה פסיבית. חיידקים הנמצאים במעי הגס יכולים גם לייצר כמויות קטנות של ביוטין, שיכולות להיספג בגוף.

גורמים לחוסר:
ישנם מספר גורמים למחסור בביוטין, כולל צריכה לא מספקת, הפרעות גנטיות מסוימות ומצבים המשפיעים על ספיגת ביוטין במערכת העיכול. שימוש ארוך טווח בתרופות מסוימות, כגון נוגדי פרכוסים או אנטיביוטיקה, יכול גם להפריע לספיגת ביוטין.

תסמיני מחסור:
הסימפטומים של מחסור בביוטין קשורים לעתים קרובות למערכות הגוף המושפעות. הסימנים הנפוצים כוללים שיער דליל, נשירת שיער, עור יבש וקשקשי, לשון אדומה ונפוחה, ציפורניים שבירות, עייפות, דיכאון וכאבי שרירים. במקרים חמורים עלולים להופיע תסמינים נוירולוגיים כמו התקפים, חוסר תחושה או עקצוץ בגפיים, ועיכובים בהתפתחות אצל תינוקות.

ביוטין הרחבה 
מחסור בביוטין כמו המון מחסורים אחרים של וטמיני B, יכול לבוא לידי ביטוי בעור, בעיקר באיזור העיניים, אף,פה ופרינאום. העור הופך לקשקשי, אדום ולעיתים אפילו שומני. יכול להוביל למצב של דלקת הלחמית.
במצבים קיצוניים שיער הגבות והריסים יכול להתחיל לנשור.

תסמינים של מחסור בביוטין כוללים דיכאון, עייפות, עקצוץ או חוסר תחושה. במקרים חמורים, זה יכול להוביל לאובדן שליטה בגוף, הזיות והתקפים. תינוקות עלולים לחוות "Floppy baby syndrom" הנקרא בעברית "היפוטוניה" המאופיינת בטונוס שרירים נמוך, עייפות ועיכוב בהתפתחות.

ביוטין ממלא תפקיד מכריע בגופנו בבניה ופירוק רכיבים שונים, משתתף בתהליכים של יצירת אנרגיה בעזרת חומצות אמינו שונות. ביוטין חיוני לסינתזה של חומצות שומן.

רק 5 אנזימים מעורבים בשימוש בביוטין, בהשוואה לוויטמינים אחרים מקבוצת B ששם מעורבים מאות של אנזימים, למרות זאת המחסור בו עלול להוביל לבעיות עור מהכיוון של סינתזת השומן והזנה של קרומי התאים. בעיות נוירולוגיות נובעות מהפקת אנרגיה לא מספקת לדרישות האנרגיה הגבוהות של המוח.

יתר על כן, ביוטין פועל לצד ויטמיני B אחרים. חומצה פנטותנית(B5) המפרקת מולקולות מזון זקוקה לנוכחות של ביוטין על מנת להפריד את חומצות האמינו הקשורות (בקשר כימי) לB5. במחסור חמור בביוטין, חומצה פנטותנית עלולה להיות מוגבלת מבחינה תפקודית, ולהשפיע על חילוף החומרים הכללי. תסמינים כגון דיכאון, עייפות, חוסר תחושה ועקצוצים עשויים לנבוע מחסר תפקודי זה, כמו גם מהליקוי המטבולי הכולל.

גירויים בעור שכיחים המשותפים למחסור בוויטמין B2 ו-B6, כגון אדמומיות, קשקשים ושמנוניות, עשויים להיות קשורים לתפקידיהם בהפקת חומצות שומן חיוניות. B6 וביוטין מסייעים בהשגת חומצות שומן אלו ישירות, בעוד B2 מסייע בהפקת B6 ממזון צמחי.

ביוטין באוכל
כבד וחלמונים של ביצים הם המזונות העשירים ביותר בביוטין.
בחלמון של ביצה נעה יש חומר שקושר את הביוטין ומונע את ספיגתו. לכן גם שיטות ההכנה משפיעות על כך לדוגמה ביצת עין שעברה טיגון טוב וביצה מבושלת שהתבשלה לפחות 4 דקות , הביוטין יהיה יותר זמין מביצה עלומה.

מקורות מעולים לביוטין הם בעיקר:
ביצים– תמיד יהיה עדיף ביצים אורגניות שאכלו מזון איכותי במהלך חייהן
כבד– גם העדיפות היא לכבד אורגני והכי איכותי ו"נקי" מרעלים כמה שאפשר
מקורות נוספים: בשר בקר, בוטנים, זרעי חמניה, אגוזי מלך, פקאנים, ברוקולי ואבוקדו.

כמה אנחנו באמת צריכים? בערך 30 מיקרוגרם ביום לאדם מבוגר.
לאומניבורים
כבד פעם או פעמיים בשבוע
ביצים 2-3 בשאר הימים

לטבעונים ולמי שמעדיף לצרוך פחות מוצרים מן החי-
אגוזים, זרעים פירות וירקות . בוטנים.