מחשב תזונה ושימושיו
בעיני מומחי בריאות רבים ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה מכולן, אני נוטה להסכים אך גם להתנות תנאי קטן, וזאת לפני שניגש לשאלה – מה אתה אוכל כשאתה קם בבוקר? התנאי הוא מתי אתה אוכל. למה זה חשוב? גם ברפואת הרמב״ם ההנחיות הן להתעמל ולהניע את הגוף לפני האכילה, להשקיט את הגוף ולחזור לדופק מנוחה רגיל ואז לאכול! להלן ציטוט מהלכות דעות חלק ד׳.
עבורי ארוחת הבוקר מגיעה מידי בוקר אחרי פעילות גופנית של לפחות שעה. סדר הבוקר שלי כולל על פי רוב: הליכה, תרגול צ'י קונג או לכל הפחות חימום, אימון כוח של כחצי שעה בין אם בחדר הכושר או אימון קליסטניקס (מתח, מקבילים ועוד אימונים המבוססים על משקל הגוף) ורק אז מגיע זמן ארוחת הבוקר. לכן זוהי ארוחה עשירה בחלבון ולרוב מבוססת חלבון מן החי לספיגה מיטבית.
במאמר זה נבחן ארוחת בוקר לדוגמה שהזנתי למחשב תזונה על מנת שתוכלו לראות מה אני אוכל, כמה אני אוכל ומה גופי מקבל. אציין כי בימות השבוע אני אוכל שתי ארוחות גדולות ביום – ארוחת בוקר אחרי האימון האישי שלי וארוחת ערב גדולה בסוף השיעורים והאימונים שאני מעביר.
באמצעות סדרת צילומי מסך מתוך הכרונומטר, ללא ספק מחשב התזונה המועדף עלי בשל היותו כלי מקצועי ומדוייק, כפי שתראו הוא נותן עומק של מידע המאפשר לנו, במקום לנחש – לדעת בדיוק מה נכנס לגוף. כמובן ששאלת הספיגה ואיכות העיכול נשארת פתוחה, אבל לדעת מה נכנס, זאת בהחלט נקודת התחלה טובה.
בחינת תוצאות מחשב תזונה מה קיבלתי מארוחת הבוקר?
להלן הנתונים המראים את הפעילות הגופנית שביצעתי לפני הארוחה, איכות ומשך השינה בלילה שעבר ומדדים נוספים שנלקחו מאינטגרציה לשעון הגרמין והם משקפים תמונת מצב עד לשעת הארוחה.
ניתן לראות כי הבוקר הפעילות הגופנית הייתה קצרה וממוקדת – בסך הכל 54 דקות מתוכן אימון כוח של כ 25 דקות בלבד. עבורי זה המינימום עליו אני מקפיד גם בימי סידורים, נסיעות וכדומה.
בסקציה הבאה תוכלו לראות מה אכלתי, וכמה אכלתי מכל רכיב בארוחה:
הדבר החשוב ביותר בצורת ניטור זו היא היכולת לבחון את הוצאת האנרגיה Energy Expenditure מול צריכת הקלוריות ולדעת (לא לנחש) שאני אכן נותן לגופי במדויק את מלא צרכיו לא פחות ולא יותר. ועכשיו בואו נבחן מה קיבלתי מארוחת בוקר ברמת הנוטריאנטים.
התמונה הגדולה מלמדת כי סף הקלוריות עומד על 1853, זה טיפה פחות ממחצית מסך הקלוריות שאני זקוק לו מידי יום – 107 גרם חלבון שזה כמחצית הצריכה היומית עבורי. הנקודה המעניינת יותר היא חלק המוגדר Nutrition Score, כל הערכים הנמצאים במעקב כגון: בריאות העצם, צרכים מטבוליים, משק נוגדי החמצון, תמיכה במערכת החיסון וסך המינרלים, ויטמינים ואלקטרוליטים הנמצאים בין 60%-90% וזה מארוחה אחת בלבד!
לפניכם פירוט של הויטמינים והמינרלים דרכם נוכל לשקף אף תמונה מפורטת יותר.
נקודה חשובה נוספת היא איזון, למען האמת גוף האדם אבולוציונית יודע להתמודד עם חסרים לפחות בטווח הקצר, אך חוסר איזון של חומצות שומן חיוניות- אומגה 3 מול אומגה 6, איזון אבץ נחושת וכולי כולם קריטיים להומאוסטזיס – מצב של שגשוג ובריאות מיטבית. בתחתית עמוד ההזנה תמצאו את המדדים החשובים האלו מרוכזים תחת השם Nutrient Balance בכמה עיגולים המדגימים בדרך גרפית פשוטה וקלה לליקוט מידע במבט חטוף.
בהשוואה בין תצלום המסך למעלה לתצלום למטה תוכלו לראות עד כמה התוסף ״מינרל קומפלקס״, ממנו אני לוקח כמוסה ביום אכן במקומו ותורם לאיזון הערכים המושגים באמצעות תזונה נקיה איכותית ומוקפדת.
ניתן להבחין בשיפור באיזון אבץ מול נחושת וסידן מול מגנזיום. חשוב לזכור כי תזונה איננה יומית. למעשה נכון לבחון לכל הפחות שבוע מלא של אכילה אז קצרה היריעה למעקב שבועי במאמר בודד.
אשתף כי בעבודה עם מחשב תזונה כל אחד ואחת מכם יכולים להגיע לאיזון קרוב או לפחות שואף לשלמות, סך חלבונים ומפרט חלבונים מדויק על מנת לבנות את גופכם.
אחד הדברים החוזרים בקליניקה במסלול לאריכות ימים זה שכעבור 4-6 חודשים בהם אנו מנהלים מעקב ומוודאים כי הביוכימיה של המטופל/ת במצב אופטימלי, והסטטוס נוטריאנטים תקין לגמרי, הם כולם חווים רמות אנרגיה יוצאות דופן, חיוניות קורנת שגם מורגשת וגם נראית לעין.
סיכום מהזנת ארוחת הבוקר למחשב תזונה
התזונה היא נושא מורכב ושנוי במחלוקת יותר מכל קומפוננט אחר המשפיע על בריאותנו ובצדק! לכל אחד גנטיקה, אורח חיים, לו״ז וסטטוס מטבולי משלו ובהתאמה התזונה הנה אישית. לכן אין לראות במאמר זה המלצה אלא דוגמה. ארוחת בוקר היא הדלק שלנו ליום של פעילות ובהתאם לפעילות נכון להתאים את הדלק.
המאמר מוגש מאת אמיר פרלמן מומחה לבריאות בדרך הטבע רפואה תזונתית, צמחים ופטריות מרפא. מייסד אי בי אר צמחי מרפא ומנהל המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות.
*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.
אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו