מהי תסמונת מטבולית ולמה זה חשוב?
תסמונת מטבולית היא לא מחלה אחת, אלא שילוב של מספר מצבים רפואיים שמופיעים יחד ומעלים משמעותית את הסיכון ללקות במחלות לב, שבץ וסוכרת מסוג 2. זוהי למעשה "המחלה השקטה" – רבים מהסובלים ממנה כלל לא מודעים לכך עד שמגיעים הסיבוכים.
התסמונת כוללת לפחות שלושה מהמצבים הבאים:
- השמנה בטנית – היקף מותניים מוגדל (מעל 102 ס"מ בגברים ו-88 ס"מ בנשים).
- רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם (מעל 150 מ"ג/ד"ל).
- רמות נמוכות של HDL (הכולסטרול ה"טוב") – מתחת ל-40 מ"ג/ד"ל בגברים ומתחת ל-50 מ"ג/ד"ל בנשים.
- לחץ דם גבוה – מעל 130/85 מ"מ כספית.
- עמידות לאינסולין או רמות סוכר גבוהות בדם – גלוקוז מעל 100 מ"ג/ד"ל בצום או רמות גבוהות של HgA1c.
כמה אנשים סובלים מתסמונת מטבולית?
השכיחות של התסמונת עולה עם הגיל ואורח החיים המודרני לא ממש עוזר לנו. על פי מחקרים, כ-25%-30% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי סובלים מתסמונת מטבולית! בקרב מבוגרים מעל גיל 50, השכיחות עשויה להגיע גם ל-40%.
מדובר אפוא בתופעה רחבת היקף שעלולה להשפיע על עתיד הבריאות שלנו – ועדיף להתמודד איתה מוקדם ככל האפשר.
חוששים שאתם שם | מה עליכם לבדוק?
הנה כאן ריכזנו עבורכם את הבדיקות אשר עליכם לבצע במידה ואתם חוששים שאתם תחת הגדרת "תסמונת מטבולית":
- בדיקת ליפידים מרופא המשפחה שלך. הבדיקה יכולה לאשש את מצב הכולסטרול, הטריגליצרידים, LDL, HDL והיחס ביניהם.
- לבדוק את הסוכר! בבדיקת דם פשוטה ניתן לבדוק את רמות הגלוקוז ואפילו חשוב יותר, את רמת ההמוגלובין המסוכרר (HgA1c) אשר יכול לשקף את רמת הסוכר שלכם 3 חודשים אחורנית.
- בדיקת Apolipoprotein-B אשר יכולה להראות את כמות חלקיקי הכולסטרול המחומצן (והבאמת בעייתי) בדם. ניתן לבצע במעבדות חיצוניות או פרטיות.
- בדיקת Lp(a) אשר מראה כמה אתם נמצאים בסיכון באופן גנטי לחמצון כולסטרול ובעיות לב וכלי דם. ניתן לבצע במעבדות חיצוניות או פרטיות.
- בדיקת שומן ויסרלי אשר ניתן לעשות בקליניקות מובחרות ומראה כמה אתם רוויים בשומן ויסרלי שכן איננו נראה לעין אך עוטף את אבירי הפנים ומהווה מדד מובהק לתסמונת מטבולית ומחלות מטבוליות בכלל.
- בדיקת אינסולין בצום אשר מראה האם אתם נמצאים במצב אשר מראה על תנגודת של הגוף לאינסולין. מצב נפוץ מאוד.
למה זה קורה בעצם?
הגורמים לתסמונת מטבולית הם שילוב של גנטיקה ואורח חיים. אנשים עם היסטוריה משפחתית של סוכרת וסיכון מוגבר למחלות לב נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר, אך השפעה מסיבית עוד יותר מגיעה מהתזונה והפעילות הגופנית.
צריכה מוגברת של מזון מעובד, דיאטות עתירות סוכר ופחמימות ריקות, חוסר פעילות גופנית ולחץ מתמשך – כל אלה מעלים את הסיכון לפתח את התסמונת. החדשות הטובות? אפשר לתקן את זה!
איך מטפלים בתסמונת מטבולית בצורה טבעית?
1. שינוי תזונתי – פחות פחמימות, יותר חלבונים ושומנים טובים
מחקרים מראים כי תזונה דלת פחמימות (כגון דיאטת קיטו או תזונה ים תיכונית) יכולה לשפר בצורה משמעותית את הסמנים המטבוליים ולצמצם את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב.
- הפחיתו צריכת פחמימות פשוטות (לחם לבן, אורז לבן, סוכרים, צריכת פירות מופרזת).
- העדיפו חלבונים איכותיים (דגים, ביצים, בשר מרעה).
- שלבו שומנים בריאים כמו שמן זית, אגוזים, אבוקדו ודגי ים עשירים באומגה 3.
2. תוספי תזונה שיכולים לעזור
בשוק קיימים תוספי תזונה טבעיים שעשויים לסייע בהורדת סיכון לתסמונת מטבולית:
- כורכומין – בעל השפעה אנטי דלקתית ותורם לשיפור הרגישות לאינסולין.
- עלי זית – תמצית איכותית של עלי זית נמצאה כיעילה להורדת לחץ הדם ומתפקדת כנוגדת חמצון עוצמתית.
- מגנזיום – מסייע בהורדת לחץ דם וויסות רמות הסוכר בדם.
- נוגדי חמצון– אוסף של נוגדי חמצון נמצא כיעיל לשיקום דפנות כלי דם אשר נפגעו כתוצאה מאורח חיים.
- פטריות מרפא– את הסטטין הראשון להורדת כולסטרול יצרו מפטריות! שימוש בפטריות מרפא כמו היריסיום, לינג זהי, מאיטקי או שיטאקי יכולים להיות יעילים מאוד.
- אומגה 3 – בעלת השפעה חיובית על כולסטרול וטריגליצרידים.
- ברברין – בעל השפעה דומה לתרופות נגד סוכרת בהורדת רמות הסוכר.
3. פעילות גופנית – זה לא חייב להיות כאב ראש
לא אוהבים ספורט? תנסו, זה ישתלם לכם! 30 דקות של הליכה מתונה 5 פעמים בשבוע כבר יעשו הבדל משמעותי! תנסו להכניס אימוני כוח של 20-30 דקות 3 פעמים בשבוע ונסו גם יוגה או פילאטיס – הם נהדרים להפחתת סטרס, שמשפיע ישירות על תסמונת מטבולית.
4. הפחתת סטרס ושינה טובה
מתח כרוני עלול להוביל לעלייה בהפרשת קורטיזול, הורמון שמעודד אגירה של שומן ביטני ומגביר את עמידות הגוף לאינסולין. טכניקות כמו מדיטציה, נשימות עמוקות ושיפור איכות השינה יכולות להיות קריטיות בהתמודדות עם התסמונת.
שאלות נפוצות
1. האם אפשר לרפא תסמונת מטבולית לגמרי?
כן! מדובר במצב שניתן לשנות לחלוטין באמצעות תזונה נכונה, פעילות גופנית וניהול בריאות כללי.
2. האם רזים יכולים ללקות בתסמונת מטבולית?
כן. אף על פי שהשמנה היא גורם סיכון, גם אנשים בעלי משקל תקין עלולים לסבול מחוסר איזון מטבולי.
3. כמה מהר אפשר לראות שיפור?
תלוי בהיקף השינוי. במקרים רבים, שינויים ראשונים מופיעים כבר בתוך שבועות של תזונה ופעילות גופנית.
לסיכום – הגוף שלנו שווה את זה!
תסמונת מטבולית היא "פצצה מתקתקת" – אבל החדשות הטובות הן שכלים טבעיים יכולים לעשות שינוי אדיר. כל צעד קטן – שינוי בהרגלי האכילה, חצי שעה הליכה ביום או אפילו קצת שיפור בשינה – יכולים להיות הצעד הראשון לעבר בריאות אופטימלית. אל תחכו לרגע האחרון – השינוי גדול יותר משנדמה לכם!
Referenses:
- Petryn TS, Nagalievska MR, Wasser SP, Sybirna NO. Effect of the Lingzi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Agaricomycetes) on Hyperglycemia and Dyslipidemia with Experimental Metabolic Syndrome. Int J Med Mushrooms. 2023;25(5):17-30.
- Talpur N, Echard BW, Yasmin T, Bagchi D, Preuss HG. Effects of niacin-bound chromium, Maitake mushroom fraction SX and (-)-hydroxycitric acid on the metabolic syndrome in aged diabetic Zucker fatty rats. Mol Cell Biochem. 2003 Oct;252(1-2):369-77.
- Menezes RCR, Peres KK, Costa-Valle MT, Faccioli LS, Dallegrave E, Garavaglia J, Dal Bosco SM. Oral administration of oleuropein and olive leaf extract has cardioprotective effects in rodents: A systematic review. Rev Port Cardiol. 2022 Feb;41(2):167-175. English, Portuguese.
- Amato MC, Giordano C, Galia M, Criscimanna A, Vitabile S, Midiri M, Galluzzo A; AlkaMeSy Study Group. Visceral Adiposity Index: a reliable indicator of visceral fat function associated with cardiometabolic risk. Diabetes Care. 2010 Apr;33(4):920-2.
- Albracht-Schulte K, Kalupahana NS, Ramalingam L, Wang S, Rahman SM, Robert-McComb J, Moustaid-Moussa N. Omega-3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update. J Nutr Biochem. 2018 Aug;58:1-16.
המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא
*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.
אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו
"`