תזונה פסקו צמחונית
תזונה פסקו צמחונית (פסקטריאן-ויגן) היא תזונה הדומה מאוד באופיה לתזונה טבעונית רק כן מכילה דגי ים, ביצים ודבש. אין התזונה מכילה כלל מוצרי בשר או חלב. למרות שלא בכל מקום ישנה הגדרה לסוג תזונה זו, זה הוא שמה המקצועי וכדאי להכיר. להבדיל מתזונה טבעונית קלאסית, תזונה זו מכילה מקורות איכותיים לאומגה 3, לחלבונים בזמינות ביולוגית טובה, מינרלים ונוטריאנטים זמינים יותר.
יחד עם זאת, כדי להרוויח באופן מלא את כל רכיבי ההזנה לטובת בריאותנו, חשוב לעשות תזונה זו באופן בריא ולא מזיק שכן צריכה לא נכונה של מזונות הנכללים בקטגוריה יכולה להזיק יותר מלהועיל.
זכרו, תזונה נכונה ובריאה מכילה מזון גולמי, טרי, מגוון, מאודה, מוקפץ, חמים.
למה תזונה פסקו צמחונית נחשבת לטובה?
היתרון העיקרי של תזונה זו הוא שהיא מספקת את כל היתרונות הבריאותיים של תזונה צמחונית, כמו הפחתת הסיכון למחלות כרוניות, שיפור בריאות הלב ומערכת העיכול, תוך שמירה על צריכת חלבון איכותי ומקורות אומגה-3 מהדגים. בנוסף, הוספת ביצים ודבש לתזונה מספקת מקור לחלבונים, ויטמינים כמו B12, ברזל וויטמין D, אשר עשויים להיות פחות זמינים בתזונה צמחונית קפדנית. תזונה זו מהווה איזון טוב בין שמירה על עקרונות של תזונה טבעונית לבין השגת יתרונות נוספים שמספקים דגים ומזון מן החי.
מה נחשב לפסקטריאני או טבעוני/ויגן ועדיין, לא נרצה לצרוך?
- מוצרים מעובדים המכילים רכיבים שאינם מוכרים לכם בשמם.
- חומרים משמרים וצבעי מאכל.
- דגי בריכה המכילים רמות גבוהות של רעלנים, זיהום ואנטיביוטיקה. אך ורק דגי ים.
- פשתן שכן השומן שלו מאוד רגיש לחמצון ועלול לגרום ליותר נזק מתועלת.
- חיטה ומוצריה כולל חיטה מלאה- בורגול, פסטה, םתיתים, קוסקוס, מאפים..
- סוכר כולל סוכר חום- מאפים, עוגיות, עוגות, חטיפים..
- סוכרים כהליים \ ממתיקים מלאכותיים- סורביטול, מלטיטול, אספרטיים..
- משקאות ממותקים, מוגדים או דיאט
- שמני זרעים- זרעי ענבים, קנולה, סויה, תירס, חמנייה..
- אגוזים שעברו קלייה (פיצוחים).
- מזונות מטוגנים, מעובדים..
תזונת פסקו צמחונית אז מה אוכלים בה אם כן?
- דגי ים בלבד כמו: סלמון, בס, הרינג, פורל, דניס, קוד, טונה (טונה במידה). דגים הם בסיס התזונה ומקור חשוב לאומגה 3 וחלבון איכותי.
- ירקות מכל הצבעים והסוגים- לבנים, ירוקים, כתומים, אדומים, סגולים, צהובים. ירוקים: קייל, אבוקדו , תרד (עשיר בברזל), נבטים ונבטוטים, ברוקולי, כרוב, חסה, קישוא, פטרוזיליה, כוסברה, עירית, בצל ירוק, מלפפון, ,בזיליקום, עלי בייבי, נבטים, סלרי, שמיר, רוקט, עלי בייבי. לבנים: לפת, שומר, שום, בצל, קולורבי, כרישה, ארטישוק ירושלמי, כרובית. כתומים ואדומים: גזר, דלעת (רגילה, ערמונים, דליקה, ספגטי), בטטה, דלורית, פלפל כתום ואדום, עגבניה, סלק, חציל.
- פירות מכל סוג, במידה. תפוח, אננס טרי, אפרסק, אפרסמון, ליצ'י טרי, משמש, תמר, קוקוס, בננה, פירות הדר, לימון, אשכולית אדומה ולבנה, תפוז סיני, אננס, ענבים, גויאבה, חרוב, מלון, דובדבנים, קיווי, אגס, שזיפים, מנגו, פפאיה, פירות יער: אוכמניות, חמוציות וכו'. פירות יבשים: צימוקים, משמשים, חמוציות, תמרים, דומדמניות, גוג'י ברי. וכן כל סוגי הפירות.
- דגנים מלאים: קינואה, אורז מלא (עגול, פרא, בר, יסמין, אדום או בסמטי), דוחן, כוסמת, טף, גריסי פנינה, שיבולת שועל/קוואקר, אמרנט, טפיוקה. פסטות עדיף מקמח כוסמין ולחם עדיף מחמצת שיפון או כוסמין.
- קטניות: סויה (אדממה, טופו), עדשים שחורות, כתומות, ירוקות, חומות וצהובות, שעועית מש (ירוקה או שחורה), שעועית אזוקי אדומה, לבנה ושחורה, אפונה, פול, חומוס, תורמוס.
- שילוב של דגן מלא + קטניה יתקבל בגוף כחלבון מלא.
- תחליפי חלב וגבינות לא מעובדים שאינם מכילים סוכר או שמני זרעים: חלב סויה, חלב אורז, חלב שקדים, חלב שיבולת שועל, חלב אגוזי לוז, גבינת קשיו, גבינה על בסיס טופו, גבינות על בסיס שקדים, מקדמיה או כל אגוז אחר.
- זרעים ואגוזים: אגוזי מקדמיה, אגוזי ברזיל, מלך, פקאן, שקדים, גרעיני דלעת, חמנייה, שומשום מלא, לוז, ערמונים, זרעי צ'יה.
- ממרחים: שקדייה, טחינה משומשום מלא, ממרחי טופו, אבוקדו, ממרחי אגוזים, חומוס ביתי, פסטו, ממרחי אגוזים, ממרחי ירקות (פלפלים, קישואים, ארטישוק..).
- שמנים ושומנים בכבישה קרה לדוגמא: שמן זית, שמן קוקוס, זיתים נקיים מחומרים משמרים וצבעי מאכל.
- ממתיקים: מולסה (עשיר בברזל), סילאן, מייפל אמיתי, סטיביה.
- משקאות: מים! וגם חליטות: נענע, מרווה, לוונדר, לואיזה, מליסה, זוטה לבנה, ורד הבר למון גראס, לימון, תה ירוק, חליטת פירות אדומים ועוד.
- תבלינים: כורכום, זרעי חרדל, זרעי שומר, כמון, עלי דפנה, שום, עירית, טימין, כוסברה, פטרוזילה, אורגנו, בזיליקום, שמיר, עלי דפנה, סומק, אניס, קארי, חוויאג', ג'ינג'ר, פלפל, קינמון, רוזמרין, מוסקט ועוד.
- סופר פודס: עשב חיטה (מאוד מומלץ לניקוי בבוקר), פולן, ספירולינה, כלורלה, מורינגה, קייל, ברוקולי, מאקה, קקאו, גוג'י ברי, פירות יער על כל זנם, ארוניה, נוני, חרובים ועוד
- אצות: קומבו, נורי, וואקמה וכו .
- פטריות: שיטאקי, מיטאקי, פטריות יער, ארינג'י, פורטבלו וכל פטריה מלבד שמפיניון הנחשבת לבוסר.
לסיכום, תזונת פסקו-ויגן מציעה גישה מאוזנת וברת קיימא, המשלבת את היתרונות של תזונה צמחונית עם צריכת דגים, ביצים ודבש, ומספקת מקור לחלבון, ויטמינים ומינרלים חיוניים. השיטה תורמת לשיפור בריאות הלב, מערכת העיכול ומפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות. בקליניקה שלנו, אנו משתמשים בתזונה זו ככלי טיפולי כאשר אנו מזהים שזו הגישה המתאימה ביותר למטופל, תוך שימת דגש על צרכים תזונתיים אישיים ושמירה על בריאות אופטימלית. תזונה זו משמשת כפתרון עבור אנשים המעוניינים לשפר את בריאותם הכללית, לשמור על גיוון תזונתי ולסייע בהפחתת דלקתיות או בעיות עיכול.
המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא
*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.
אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו