רפואה תזונתית מה זה אומר?
אמיר פרלמן מייסד הקליניקה לאריכות ימים Longevity Clinic בפרדס חנה, על תזונה בהתאמה אישית כדרך למניעה ולטיפול בחולי בהיבט קליני.
העצה יהיו מזונותיך תרופותיך שייכת לרופא יווני מפורסם מהעת העתיקה, היפוקרטס, מי שבעיני רבים נחשב לאבי הרופאים ומה שמעיד כי הרעיון איננו חדש כלל. כל רופאי העת העתיקה ראו במזון או בהימנעות ממזון כלי מאוד משמעותי בהליכי החלמה בקשת רחבה מאוד של אתגרי בריאות, ועוד יותר מכך עמוד תווך מרכזי בשמירת הבריאות ומפתח עיקרי לאריכות ימים. ואם זאת, גילויי המדע המודרני, בדיקות עדכניות גנטיות ואפי גנטיות והיכולת לבחון ביומרקרים ספציפיים המנבאים חולי לפני התסמין הראשון. כל אלה פתחו בפנינו אפיקים שעבור הרופאים הגדולים מהעבר ואפילו העבר הלא רחוק, היו כפשוטו מדע בדיוני.

במהלך השנים רופאים רבים האמינו בתזונה כזאת או אחרת ויש המון שיטות. שמות השיטות יהיו בוודאי מוכרים לרוב הקוראים, כגון : טבעונות בשיטת ההיגיינה הטבעית, אן ויגמור או מקרוביוטיקה, תזונת האדם הקדמון או פליאו קרי אכילה בסגנון אבותינו שהיו ציידים לקטים, תזונה ים תיכונית אשר נחקרה רבות ובעיני רופאים רבים נחשבת כתזונה בריאה ללב ועד תזונה קטוגנית שהוכחה כיעילה לטיפול באפילפסיה וכיום נבחנת לסוגי סרטן שונים ע״י חוקרים כדוגמת ד״ר תומס סייפריד. בעוד שיש היגיון וכל אחת מהשיטות עושה שכל רב בדרכה, זה ממש לא נכון לחשוב כי יש איזושהי שיטה שנכונה לכל אדם והיא תזונת האדם הנכונה.
כיום אנו יודעים כי לכל אדם פרה דיספוזיציה גנטית או בעברית נטיה משפחתית מולדת אשר הופכת אותו למועד יותר לפגוש אתגרי בריאות ספציפיים ומנגד עשויה לעשותו עמיד יותר בפני אחרים. אם אביא דוגמא ממשפחתי, אבי היה חולה סוכרת ואף אביה של אמי סבל מסוכרת חריפה. לכן, מעצם ההיסטוריה המשפחתית אני ״חשוד״ כבעל פוטנציאל סוכרתי גבוה יותר מאדם שלאיש במשפחתו לא היה סוכרת מעולם.
בעזרת ארסנל הבדיקות העומד לרשותינו כיום מטפל או רופא נבון בעל ידע עדכני בתחום זה ההולך ומתפתח, יכול לנבא פרה דיספוזיציה גנטית של כל אחד ואחת. זה מתחיל כבר בפגישה הראשונה באמצעות תשאול מקיף הבוחן את ההיסטוריה האישית כמו גם את ההיסטוריה הרפואית המשפחתית אנו יודעים אחרי איזה ביומרקרים חובה לעקוב ומתוך התוצאות נלמד לעשות התאמה אישית ולהרכיב עבור כל מטופל ומטופלת את התזונה שעבורם היא הנכונה. כיום זהו מדע. מה ההבדל בין גישה למדע? מדע מתחיל מבדיקות ובדיקות חוזרות המדגימות תוצאה שניתן לראותה חוזרת שוב ושוב אצל מספר רב של מטופלים. גישה היא היגיון כלשהו המנחה אותנו בבניית תכנית אך ללא בדיקות המאשרות שאותה גישה מובילה לאותה התוצאה בקרב רוב האנשים המתמודדים עם אתגר בריאותי זהה.
רפואה תזונתית – דוגמאות להתאמת תזונה באופן אישי
נתון שחובה להכיר לפני שנבחן כמה דוגמאות, למרות תקציבי ענק המושקעים בפיתוח תרופות וחקר מחלות מידי שנה, נכון להיום רק כ 3% מהתקציב הולך לכיוון מחקר ואפליקציה מעשית במסגרת הרפואה הציבורית של רפואה מניעתית או כפי שהיא נקראת בעולם Preventive Medicine, תחום החובק בתוכו רפואה תזונתית לצד פעילות גופנית, אופטימיזציה של השינה ועוד הרגלי חיים שיש בכוחם להשפיע השפעה דרמטית על בריאותנו. כל קטגוריה הנ״ל המכונה כשם כולל lifestyle intervention.
אותם 3% הם בגדר שיפור עצום לעומת העבר וזאת עקב העובדה כי למחלות רבות כגון אלצהיימר זוהי למעשה שיטת הטיפול היחידה! אם ניקח את הדוגמה של אלצהיימר ומחלות נוירודגנרטיביות נוספות כגון פרקינסון, טרשת נפוצה וסוגי דמנציה נפוצים פחות. כך, מתוך כלל התרופות שפותחו לאלצהיימר והוגשו ל FDA הגוף האמריקאי האחראי על אישור תרופות ומזון טרם הנגשתם לציבור כ 99.6% קיבלו סירוב. מדוע? משום שלא נמצאה להן כל יעילות בריפוי ואף לא בבלימת המחלה. הבודדות שכן אושרו היה עקב מזעור חלקי מאוד של הסימפטומים. הלכה למעשה מניעת המחלה היא הטיפול היחיד.
רופאים רבים כיום מכנים את מחלת האלצהיימר סוכרת מסוג 3. ואכן תזונה בהפחתה מאוד משמעותית על סף התנזרות מסוכר מלבד מעט מאוד פירות, ללא שמני זרעים (seed oil), המבוססת על צריכת קלוריות בעיקר משומנים בריאים, דגים, ירקות חיים ומבושלים וללא דגנים הוכחה מחקרית כדרך יעילה למניעת המחלה. פעילות גופנית אף היא נמנית במקרה זה כטיפול העוצמתי ביותר למניעת אלצהיימר וכן הרגלי חיים בריאים נוספים כגון הקפדה על שינה איכותית ומספקת.
הבעיה היא שכאשר התסמינים מופיעים כבר יש מעט מדי אשר ביכולתינו לעשות ולהועיל, מאחר שלכאורה אין סיבה לגזור תזונת הימנעות ממגוון מזונות אהובים סתם כך על אדם בריא. כאן הרפואה והמדע המודרני הולכים יד ביד עם רפואה תזונתית . כיום בדיקות דם מתקדמות אך פשוטות ברובן, שלצערי עדיין אינן חלק מהבדיקה הסטנדרטית המוצעת בקופות החולים בישראל, יכולה לגלות גנוטיפים או ביומרקרים מובהקים מהם נוכל ללמוד לעשות ניהול סיכונים בריאותי נכון לכל אדם. אם אחד או יותר מאחד מקרובי משפחתך אובחן עם אלצהיימר, בדיקה של אפוליפופרוטאינים המכונים Apo E עשויה ללמדנו מה רמת הסיכון האישי עבורך. כנ״ל אם יש במשפחתינו מחלות לב כלי דם ועורקים נכון יהיה לנקוט בצעד מניעתי וכמו שאנחנו נוהגים לומר בקליניקה להקדים תזונה למכה. ההתאמה האישית היא רפואה תזונתית מובהקת.
דוגמה מובהקת נוספת היא מגפת הסוכרת הפוקדת את העולם המערבי, לחץ דם היפרכולסטרולמיה (כולסטרול גבוהה) וכבד שומני, כולן נכנסות תחת הקטגוריה הנקראת התסמונת המטבולית. כל המצבים האלה ניתנים ברובם למניעה. ככל שנתחיל מוקדם יותר לטפל יש סבירות גבוהה יותר שנוכל לעשות סיבוב פרסה בבריאותו של האדם המאובחן. יש לומר בכנות כי ישנם מצבי אל-חזור כאשר האדם עובר את ה point of no return בחלק מהמחלות שהזכרנו מטיפולים תרופתיים ולעיתים אף בהתערבות כירורגית, אך אם ננהג בתבונה בכל הנוגע לניהול סיכונים בריאותי ברובם המכריע של המקרים יש הרבה שניתן לעשות על מנת שלא נגיע לכלל אבחנה של מחלה.
אנלוגיה יפה מביא ד״ר פיטר עטייה, כי הקפטן של הטיטניק כן ראה את הקרחון אבל הוא זיהה את הבעיה קרוב מידי להתנגשות, כך גם בנוגע לרוב אתגרי הבריאות הפוקדים אותנו. נכון להגיע לייעוץ, לעשות את הבדיקות הנכונות ולאמץ את התזונה בבחינת יהיו מזונותיך תרופותיך בעודנו במצב שנכון להגדירו כסאב-קליני קרי בעודנו בגדר בריאים. הרפואה שאני מאמין בה בכל ליבי וזו גישתנו בקליניקה לאריכות ימים של אי.בי.אר כאן בפרדס חנה היא להתחיל לטפל מוקדם, לאמץ הרגלי חיים בהתאמה אישית בזמן, לדעת לנהל סיכונים בתחום הבריאות לפני שספינת בריאותנו נחבטת בקרחון.
רפואה תזונתית – מניסיוננו בקליניקה וגם מניסיון אישי
חובה עלי להתוודות שכמו רבים מהקוראים גם אני לא תמיד הקפדתי די הצורך, ולחלוטין היו שנים בחיי בהן הפלתי את הכדור. גם עבורי הצלצול המעורר היה חולי של הקרובים אלי, ובהמשך בדיקות דם שלי שהדליקו לי אישית נורת אזהרה. אך לשמחתנו נקודת האל-חזור עבור רובנו נמצאת הרבה יותר רחוק על ציר הזמן מהרגע בו נדלקת נורת האזהרה הראשונה. במקרים אינספור שראינו בקליניקה וכך גם במקרה שלי הכוח המופלא של הגוף לחזור לבריאות מלאה אינו מפסיק לרגש ולפעמים ממש להדהים אותנו בכל פעם מחדש. כל שעלינו לעשות זה להכיר את גופנו, להבין את צרכיו, לספק את אבני הבניין הדרושות לו והטבע יעשה את עבודתו. כמאמר הרמב״ם, גדול הרופאים בהיסטוריה של עם ישראל, ״אל לנו לחשוב כי תפקידו של הרופא לשנות את הטבעי כי עם לסייע את הטבע״. לשיטתו, על הרופא להיות בקיא בדרכי הטבע להשבת הבריאות.
מאמר זה מוגש מאת
אמיר פרלמן וענבל ליב פרץ
הצוות המקצועי בחברת אי.בי.אר העוסקת ברפואה טבעית מבוססת מדע ומחקר.
יש לכם שאלות אודות מאמר זה?
כתבנו לנו בוואטסאפ במספר 072-3385141
או במייל בכתובת ebrclinic@gmail.com
וכמובן, מוזמנים לבקר אותנו ממש כאן בכתובת: הדסים 32 פרדס חנה בין השעות 9:00-16:00