חיפוש

ליקופן – נוגד חמצון עוצמתי בריא וטעים!

ליקופן – מה זה בכלל ולמה כולם מדברים עליו?

הליקופן הוא אחד מהקרוטנואידים – אותם פיגמנטים טבעיים שמעניקים לצמחים את צבעם האדום, הכתום והצהוב. אבל כאן אין מדובר רק בצבע – לליקופן יש יכולות יוצאות דופן לתמוך בבריאות האדם. בעיקר בכל הקשור להגנה על הגוף מפני נזקי חמצון ומחלות כרוניות.

מתי גילו את הליקופן – ומה הסיפור המרתק מאחורי זה?

הליקופן זוהה לראשונה בשנת 1876 על ידי החוקר הגרמני הארמון פון באייר, אשר חקר את מרכיבי הצבע הטבעיים של הצמחים. אך רק במאה ה-20 החלו להבין עד כמה החומר הזה הוא לא רק צבעוני – אלא גם קריטי לבריאות. מחקרים שנעשו החל משנות ה-80 הראו שליקופן הוא נוגד חמצון עוצמתי במיוחד, עם פוטנציאל אדיר להפחתת סיכון למחלות שונות.

מדוע זה כל-כך חשוב לבריאות שלנו ואיך זה באמת עובד?

הליקופן אינו מיוצר על ידי הגוף ולכן חובה לצרוך אותו מהמזון. היתרון הבולט שלו הוא היכולת שלו להילחם ברדיקלים חופשיים – אותן מולקולות הרסניות שגורמות להזדקנות מוקדמת, ולמחלות חמורות יותר ובכלל זה סרטן ומחלות לב. משק נוגדי החמצון שלנו חייב לכלול סוגים שונים של נוגדי חמצון, מדוע? משום שלא כל נוגדי החמצון ינטרלו או כל הרדיקאלים החופששים. למעשה הם חייבים התאמה במבנה המרחבי שלהם – 3D structure. לכן צריכת מגוון נוגדי חמצון היא האסטרטגיה הנכונה. ליקופן המצוי בשפע בעגבניות שהן חלק מהתפריט הישראלי ומצויות בכל בית מהווה רכיב חשוב במשק נוגדי החמצון של כל אדם.

מחקרים רבים מראים שצריכת ליקופן קשורה ליתרונות הבאים:

ליקופן נוגד חמצון עוצמתי
מזון בריא יכול להיות גורמה ומרק עגבניות אורגני הוא דוגמה מצויינת בזכות הליקופן

רוצים ליקופן בתפריט? הנה עשרת המזונות העשירים ביותר

אם אתם רוצים ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הליקופן, אלו המזונות שכדאי לכם לשלב בתפריט:

ומה לגבי תוספי תזונה – האם כדאי לקחת ליקופן בכמוסות?

אם אינכם צורכים מספיק מזונות עשירים בליקופן, קיימים תוספי תזונה שיכולים להוות אלטרנטיבה נוחה. עם זאת, מומלץ תמיד להעדיף את המקור הטבעי – המחקרים מצביעים על כך שהליקופן מהמזון נספג בצורה טובה יותר מאשר זה שבתוספים.

שאלות נפוצות על לדעת:

1. האם בישול העגבניות פוגע בליקופן?

ממש לא! להפך – החימום משחרר את הליקופן ומשפר את ספיגתו בגוף.

2. האם ליקופן מועיל גם לנשים?

בהחלט. למרות שהוא מפורסם כמסייע בבריאות הערמונית, הוא מועיל לנשים ממש באותה מידה, בעיקר בהגנה על הלב, העור והעיניים.

3. כמה חשוב לצרוך ביום?

לפי מחקרים, צריכה של כ-10-30 מ"ג ביום נחשבת מספקת כדי ליהנות מיתרונות הבריאות שלו.

4. האם אפשר לצרוך יותר מדי?

בגדול, אין סיכון משמעותי בצריכה מוגברת של הליקופן מהמזון, אך מינונים מוגזמים של תוספים עשויים לגרום להופעת גוון כתום בעור.

5. האם יש אנשים שלא צריכים לצרוך ליקופן?

אין אזהרות ייחודיות, אך תמיד כדאי להתייעץ עם רופא אם נוטלים תרופות מסוימות או סובלים מבעיות בריאותיות מיוחדות.

המסקנה? הליקופן הוא אחת המתנות שהטבע העניק לנו

הליקופן הוא הרבה יותר מצבע אדום יפה של העגבנייה. הוא נוגד חמצון עוצמתי עם סגולות בריאותיות מדהימות שיכולות לשפר את איכות החיים ולתרום לבריאות הלב, המערכת החיסונית והעור.
אם עד היום לא הקדשתם תשומת לב לליקופן – הגיע הזמן להכניס אותו יותר לתפריט שלכם ולהפוך ארוחות גורמה לחלק מקו ההגנה על בריאותכם!

 

המאמר מוגש מאת צוות הקליניקה של אי בי אר צמחי מרפא

*הערה חשובה למען הסר ספק כל המידע המוגש במאמר זה אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואין לראות בו להנחות הנחיה או המלצה או הוראה או עצה לשימוש לאדם ספציפי או הורדה של תרופה כלשהי, אין במידע המוגש   במאמר הנ"ל תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, וכן אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בכל צמח מרפא.

אם המאמר העשיר אתכם ותרצו לקבל עדוכנים ומאמרים נוספים מדי חודש לחצו כאן להצטרפות לניוזלטר שלנו