ויטמין A
כחותם של אנזימי מרה ולבלב הכרחית לספיגת ויטמין A.
גורמים לחוסר:
הסיבה העיקרית למחסור בוויטמין A היא צריכה לא מספקת. ספיגה לקויה עקב מצבים רפואיים מסוימים, כמו צליאק או סיסטיק פיברוזיס, יכולה גם היא להוביל למחסור. בנוסף, אלכוהוליזם ומחלות כבד עלולים לפגוע ביכולתו של הגוף לאגור ולהמיר ויטמין A.
תסמיני מחסור:
רמות לא מספקות של ויטמין A עלולות להוביל ליובש בעיניים, ראיית לילה לקויה, הצטננות תכופה, שיבושים בדפוסי השינה, בעיות עור ומערכת חיסונית מוחלשת.
מקורות אוכל:
כמה מהמקורות התזונתיים הטובים ביותר של ויטמין A כוללים כבד, שמן כבד בקלה, ביצים, חמאה. פירות וירקות כתומים וצהובים, כמו גזר, בטטה, דלעת ומשמשים, עלים ירוקים.
מינון יומי מומלץ:
הצריכה היומית המומלצת של ויטמין A משתנה לפי גיל ומין. לגברים בוגרים, הצריכה היומית המומלצת היא 900 מיקרוגרם ליום, בעוד שנשים צריכות לשאוף ל-700 מיקרוגרם ליום
ספיגה:
ויטמין A נספג במעי הדק יחד עם שומנים בתזונה.
ויטמין A הרחבה
מבחינת בריאות העיניים, ויטמין A עוזר לשמור על לחות העיניים שלנו ותומך הן בקנים (rods) והן במדוכים (cones), התאים האחראים על ראיית הלילה והיום, בהתאמה. כאשר ויטמין A בחוסר, הגוף שלנו מעדיף את ראיית היום על פני ראיית הלילה ומבטיח שיש לנו מספיק ויטמין A לפעילויות חיוניות במהלך היום.
יתרה מכך, ויטמין A לא רק עוזר לנו לראות אלא גם לווסת את מחזור השינה והערות שלנו על ידי העברת אותות אור למוח. מחסור בויטמין A עלול לשבש תהליך זה, ולהוביל לקשיים להישאר ערים במהלך היום או תחושת עייפות בלילה.
מלבד תפקידו בראייה ובשינה, ויטמין A מציע יתרונות נוספים. עוזר להגן מפני אבנים בכליות, מחלות אוטואימוניות, אסטמה, אלרגיות ואי סבילות למזון כמו צליאק. בנוסף תורם לייצור הורמונים כמו טסטוסטרון ואסטרוגן, החיוניים להתפתחות תקינה, כולל התבגרות אצל בנים.
כדי להשיג ויטמין A, נוכל לצרוך אותו בשתי צורות: צמחי (קרוטנואידים) ובעלי חיים (רטינול). בעוד שגופנו דורש רטינול(ויטמין A), הוא יכול להמיר קרוטנואידים לצורה הפעילה של ויטמין A. קרוטנואידים קיימים בירקות אדומים, כתומים, צהובים ואפילו בעלים הירוקים!
מקורות מן החי, בעיקר כבד, מספקים את הכמויות המשמעותיות ביותר של ויטמין A, בעוד שביצים וחלב מכילים גם כמויות קטנות יותר. כאשר צורכים ויטמין A מהצומח, גורמים כמו סיבים, טפילים, מתכות רעילות, בעיות מטבוליות ומחסורים תזונתיים יכולים לעכב את תהליך ההמרה, מה שהופך את זה למאתגר יותר להשיג מספיק ויטמין A רק מצמחים.
כדי לייעל את ספיגת ויטמין A, רצוי לצרוך סמוך לצריכה של שומן. בישול ירקות כתומים גם משפר את הספיגה של הקרוטונואידים. בנוסף, ויטמין E מסייע בספיגת ויטמין A ממזונות צמחיים.
לסיכום, שמירה על רמות נאותות של ויטמין A חיונית להיבטים שונים של בריאותנו, כולל לחות בעיניים, ראייה, ויסות שינה, תפקוד מערכת החיסון ורווחה כללית. על ידי שילוב מזונות עשירים בוויטמין A, בתזונה שלנו והתחשבות בגורמים המייעלים את ספיגתו, נוכל לתמוך בצרכי הגוף שלנו לרכיב תזונתי חיוני זה.