חיפוש

ויטמין D

ויטמין D (יותר דומה להורמון מאשר ויטמין לפי פעולותיו), הוא מסיס בשומן וממלא תפקיד חיוני בשמירה על עצמות חזקות ותמיכה במערכת החיסון. הגוף יכול לייצר ויטמין D כאשר העור נחשף לאור השמש, וניתן להשיג אותו גם דרך מזונות ותוספי מזון מסוימים.
קלציטריול, הצורה הפעילה של ויטמין D, פועל כהורמון על ידי קישור לקולטני ויטמין D ברקמות המטרה בכל הגוף, כולל המעיים, העצמות והכליות, מסדיר את ספיגת הסידן והזרחן ממערכת העיכול, מקדם מינרליזציה של עצמות ומשפיע על תהליכים תאיים שונים.
ויטמין D2 נקרא גם ergocalciferol
ויטמין D3 נקרא גם Cholecalciferol

ספיגה:
כאשר העור שלנו נחשף לקרניים אולטרה סגולות מהשמש, מתרחשת תגובה כימית, אשר הופכת חומר הנקרא 7-דהידדרוכולסטרול (בעור) לוויטמין D3 (כולקלציפרול).
סינתזת העור: ויטמין D3 שסונתז נספג בזרם הדם ומועבר לכבד.

דרך תוסף תזונה או מהמזון- ויטמין D נספג במעי הדק יחד עם שומנים בתזונה. נוכחותם של אנזימי מרה ולבלב הכרחית לספיגת ויטמין D. לאחר ספיגתו, ויטמין D עובר מספר המרות כימיות בכבד ובכליות כדי להפוך לצורה הפעילה שהגוף יכול להשתמש בה.

גורמים לחוסר:
הגורם העיקרי למחסור בוויטמין D הוא חשיפה לא מספקת לשמש, שעלולה להתרחש עקב גורמי אורח חיים, כגון חיים באזורים עם אור שמש מוגבל, בילוי רוב הזמן בתוך הבית או שימוש קבוע בקרם הגנה. גם מחסור במקורות תזונתיים של ויטמין D, כגון דגים שומניים, חלמונים ומזונות מועשרים, יכול לתרום למחסור. מצבים רפואיים הגורמים לספיגה לקויה ומחלות כבד או כליות, עלולים לפגוע ביכולת הגוף לייצר ולהשתמש בויטמין D.

תסמיני מחסור:
מחסור בוויטמין D יכול לגרום למגוון של תסמינים, כולל עצמות מוחלשות, חולשת שרירים, סיכון מוגבר לנפילות ושברים, מצב רוח ירוד או דיכאון ופגיעה בתפקוד החיסוני. במקרים חמורים, מחסור עלול להוביל לרככת בילדים ולאוסטאומלציה אצל מבוגרים.

מקורות אוכל:
דגים שומניים, כגון סלמון, מקרל וטונה, הם בין המקורות התזונתיים הטובים ביותר לויטמין D. מקורות אחרים כוללים חלמונים.

מינון יומי מומלץ:
הצריכה היומית המומלצת של ויטמין D משתנה לפי גיל ומין. עבור מבוגרים עד גיל 70, הצריכה היומית המומלצת היא 600-800 יחידות בינלאומיות (IU) ליום, בעוד שלמעלה מ-70 יש לשאוף ל-800-1000 IU ליום.