אוסטאופורוזיס (בריחת סידן) כיצד ניתן לטפל באופן טבעי
כאשר אנו שומעים את המילה מחלה, מעטים מאיתנו חושבים עליה בהקשר למערכת השלד, אולם בניגוד לשברים, מחלת אוסטאופורוזיס היא מחלת שלד רב מערכתית שתשפיע על חלק גדול מאוד מהאוכלוסייה המבוגרת. על פי הערכות של ארגון הבריאות העולמי התופעה רק תגבר בעולם המערבי.
כדי להבין מדוע התופעה נפוצה, חשוב להבין מהו מנגנון בניית העצם, מה הגורמים האפשריים למחלה וכיצד ניתן לטפל באוסטאופורוזיס בדרך טבעית
כיצד ניבנת העצם?
כאשר כל תאי העצם עושים את עבודתם באופן יעיל, השלד מתוחזק כראוי והסיכוין
להיווצרות אוסטאופניה או אוסטאופורוזיס ירד משמעותית. לכן החשיבות של פעילות
תקינה של תאי העצם היא האלמנט החשוב ביותר בשימור ושיקום מערכת השלד. השאלה הנאלת היא
כיצד דואגים לתאי העצם לתפקד בצורה מירבית? התשובה בהמשך המאמר
תהליך בניית העצם תלוי בשלושה תאים מיוחדים שעבודתם מחולקת לשלוש משימות עיקריות:
- אוסטאובלסטים:
וחזקה. תפקידם בכוח הוא תאים בוני עצם.
- אוסטאוקלסטים:
תפקידם בכוח הוא תאים סופגי עצם.
- אוסטאוציטים:
אבחון אוסטאופורוזיס ותסמינים
אוסטאופרוזיס היא בד"כ מחלה לא מורגשת. לרוב היא מתגלה רק לאחר בדיקה או במקרים קשים יותר עקב שבר. דרך האבחון העיקרית ברפואה הקונבנציונלית היא בדיקת דקסה, שהיא בדיקה לצפיפות העצם (DXA dual-energy x-ray absorptiometry). מדד הבדיקה נקרא -T Score.
ערכים בבדיקה של 1.5- ועד 2.5- יחשבו דלדול עצם קל או אוסטאופניה שזהו מצב קדם קליני שלא מחייב טיפול מיידי, אך ערכים החורגים מ 2.5- ואילך יחשבו אוסטאופורוזיס קליני ויצריכו טיפול מיידי.
מהן הסיבות העיקריות לדלדול שריר ועצם?
ההורמונים מאפשרים תקשורת בין התאים השונים בגוף ובכך הם מעלים או מורידים את הפעילות של איברי הגוף והמערכות השונות. כך הם למשל יעודדו בנייה, ספיגה, פירוק ואין ספור פעולות שונות ומגוונות. ההורמונים, למעשה, שולטים בכל אספקט בגופנו והם האחראים לכל פעולה בגוף. כאשר אנו צעירים ורמות ההורמונים בשיאן, הגוף מקבל הוראות בניית עצם כחלק מתהליך בנייה כולל של הגוף כולו, אך עם ההתבגרות מתרחשת ירידה בייצור ההורמונים מה שמפחית את ההוראות שניתנות לגוף לבנות ולשמר עצם חזקה ודחוסה, הירידה מגיעה אצל נשים לרוב סביב גיל 50 ואצל גברים בגיל מאוחר יותר. זאת מיכוון שהמנופאוזה מגיעה אצל נשים בגיל צעיר יותר מאשר האנדרופאוזה אצל גברים. אצל נשים בגיל המעבר השחלות מספיקות לייצר אסטרוגן, שהוא בעל חשיבות גבוה בניית עצם, והאדרנל שהוא הגיבוי לשחלות נמצא בד"כ תחת עומס מתמיד מה מקשה עליו לפצות על ייצור האסטרוגן בשחלות שירד. אצל גברים יש תהליך אנדרופאוזה, שהוא תהליך דומה אך הוא קורה בעוצמה פחותה לעומת המנופאוזה אצל נשים.
גם כאן אנו עדים לתופעה נפוצה מאוד אך לא ידועה בקרב הציבור הרחב ששימוש בתרופות הוא אחד הגורמים לדלדול עצם, מעבר להשפעה הרצויה של התרופה, ישנו מחיר סמוי שאנו משלמים. תרופות רבות שודדות מגופינו מינרלים וויטמינים רבים נוסיף על כך חוסר פעילות גופנית ותזונה לקויה ואנו הסיכון לדלדול עצם עולה, תיסוף נכון של החוסרים שהתרופות יוצרות הוא מחייב וללא תיסוף נכון גם התזונה לא תהיה מספקת. היכנסו לאתר הבא בכדי לדעת אם התרופות שאתם צורכים שודדות לכם מינרלים וויטמינים מהגוף: אתר לבדיקת התוויות נגד וחוסרים הנגרמים מתרופות.
אוסטאופורוזיס טיפול טבעי – אז כיצד מטפלים בדרך טבעית?
הגוף הוא מערכת חכמה שפועלת בכל רגע כדי להתאים את עצמה לתנאים החיצוניים, אם במצב הקיים אין צורך בבניית עצם, הגוף לא יבזבז משאבים יקרים על לבנות אותה. הגוף מגיב לצורך, וכאשר סיבה לא קיימת התוצאה לא קיימת. במקרה הזה, כאשר הגוף לא מזהה את הצורך לבנות עצם המצב יביא לדלדול עצם הדרגתי מאוסטאופניה עד אוסטאופורוזיס, לכן הדבר החשוב ביותר הוא לתקשר לגוף דרך פעילות גופנית "התנאים החיצוניים מצריכים לחזק את העצמות" לכן פעילות גופנית תגביר את פעולת התאים האוסטאובלסטים, תאים אלו מגבירים תהליך הבנייה כדי להתאים את דחיסות העצם לצורך החדש.
אם כך איזו פעילות גופנית יעילה ביותר לטיפול בדלדול עצם ומניעת שברים אוסטאופורוטים?
כמובן שאם הגוף מקבל את המסר "יש צורך לבנות עצם" ופועלי הבניין (אוסטאובלסטים) מגבירים את עבודתם, דרושים אבני הבניין כדי לעשות את עבודתם כראוי. על כך חשוב לדעת מהם המזונות הבריאים ביותר לבניית העצם כדי שהתאים בוני העצם יוכלו לעשות את עבודתם.
מגוון המזונות המפורט יספק מינרלים, חלבונים ויטמינים לבניה ושלל נוגדי חמצון ודלקת כדי למנוע תהליכי הרס ולעודד בניית עצם:
- ירקות : אפונה, עגבניות, בטטה, אדממה, בצל, ארטישוק, שעועית ירוקה, דלורית, שומר, כרוב, סלק, שום, ברוקולי, קקטוס נופאלס ועוד.
- עלים ירוקים : עלי חרדל, מנגולד, רוקט, ארוגולה, רגלת הגינה, חסה, קולורבי, נבטי ברוקולי, נבטי אלפלפה, נבטי חמניה, אספרגוס, עלי שומר, בצל ירוק, סליר, כרוב, תרד, עלי סלק, עלי לפת, קייל.
- פירות : פירות הדר, שזיפים מיובשים, צימוקים, פפאיה, אוסנה, גויאבה, פירות סברס, תפוזים, קיווי, תאנים מיובשות.
- קטניות : טופו, שעועית לבנה, שעועית פינטו, טמפה (פולי סויה שעברו התססה), חומוס.
- דגנים : שיבולת שועל, טף (מכינים ממנו אינג'רה), אמרנט, אורז בר.
- אגוזים ושומנים: זרעי צ'יה, אגוזי לוז, אגוז מלך, אגוז ברזיל, זרעי חמניות, זרעי דלעת, פיסטוקים, שקדים, שבבי קוקוס
- שומנים: שמן קוקוס ושמן זית בכבישה קרה, שומן מהמזון (אבוקדו, אגוזים, קטניות, שקדים, זרעים)
- דגים : אנשובי וסרדינים בשמן זית (לאכול עם העצמות).
סידן : הוא מינרל בעל החשיבות המירבית בבניית העצם, העצם ברובה בנויה ממנו ולכן נחוץ בכמות נכונה.
ויטמין-די : ויטמין די הוא למעשה הורמון שנחוץ בכדי לאפשר ספיגה של זרחן וסידן.
אבץ : זרז לייצור אוסטיאובלסטים ומירליזציה של העצם.
מגנזיום : תפקידו חשוב בשימור מסת עצם ומניעת דלדול עצם.
מומיו : המומיו מגיע מהאיורוודה, הרפואה ההודית המסורתית. מומיו מעלה את פעילות התאים אוסטאובלסטים ולכן משתמשים בו לטיפול בשברים וגם כחלק מטיפול טבעי בדלדול עצם.